BORBA ZA OPSTANAK

Bježe s planeta Zemlja: Vlasnici Pirate Baya razmišljaju preseliti servere u ORBITU!

 AP Photo/U.S. Air Force
Jedna od ideja za preživljavanje je da im baza bude u bespilotnoj letjelici te da podatke šalju serverima na tlu. Oni te servere nazivaju niskoorbirtnim serverskim stranicama

Osnivači najpopularnije web stranice Pirate Bay za besplatno skidanje sadržaja poput TV serija, filmova i muzike u posljednje vrijeme suočeni su s ozbiljnim problemima jer njihovoj stranici prijeti zatvaranje, a njima zatvorska kazna.

Peteru Sundeu, Carlu Lundströmu, Fredriku Neiju i Gottfridu Svartholm Wargu prošloga su mjeseca uručene zatvorske i novčane kazne od strane švedskog Vrhovnog suda, piše Daily mail.

Oni sada navodno razmišljaju o mogućnostima koje su im na raspolaganju kako bi izbjegli gašenje ove popularne stranice. Jedna od njih je da im baza bude u bespilotnoj letjelici te da podatke šalju serverima na tlu. Oni te servere nazivaju niskoorbirtnim serverskim stranicama (Low Orbit Server Stations – LOSS). Podatke bi prenosili brzinom od 100Mbps, a putem njih korisnici bi se povezivali sa serverima koji se nalaze na tajnim lokacijama.

Na taj način bilo bi ih znatno teže onemogućiti u djelovanju.

Ova ideja nije baš najozbiljnije shvaćena, ali mnogi je zaista smatraju izvedivom.

I ranije su postojale slične ideje. Tako je neko vrijeme stranica planirala svoje servere instalirati u Kraljevini Sealand – utvrdi u Sjevernom moru . Taj plan ipak nisu proveli u djelo.

‘Ako ništa drugo ova ideja mogla bi biti dobar marketinški trik. Sigurno je da ćemo tako skrenuti pozornost na svoj problem i privući još posjetitelja na svoju stranicu', jedan je od komentara iz Pirate Baya.

Stace Hipperson, glavni tehnološki direktor u informatičkoj kompaniji Real Status, priznao je kako je ova ideja zanimljiva, ali ističe kako je ona ipak finacijski i logistički prevelik pothvat.

No, iz The Pirate Bay, u međuvremenu poručuju kako za njih niti ’nebo nije granica' te najavljuju nova osvajanja i to ovoga puta 'svemirskih prostranstava'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:02