'NEVJEROJATNO SAM ZAHVALAN'

Britanski računalni stručnjak koji je pomogao okončati napad ransomware virusom WannaCry neće morati u zatvor u SAD-u zbog stvaranja malwarea Kronos

Marcus Hutchins (u krugu)
 Symantec/Handout, L4bF0x / REUTERS, TWITTER

Britanski računalni stručnjak Marcus "MalwareTech" Hutchins (25) koji je u svibnju 2017. godine pomogao okončati napad ransomware virusom WannaCry na britanski sustav javnog zdravstva NHS i još 300 tisuća računala u 150 različitih zemalja svijeta neće morati u zatvor u Sjedinjenim Američkim Državama zbog stvaranja malwarea, piše The Guardian.

Hutchins, inače žitelj engleskog obalnog mjestašca Ilfracombe, proglašen je herojem jer je pronašao način kako "ubiti" ransomware WannaCry. Podsjećamo, ransomware blokira pristup računalnom sustavu i potom traži novac kako bi mu korisnik ponovno mogao pristupiti. U slučaju napada WannaCry, hakeri su od korisnika za otključavanje računala tražili između 300 i 600 američkih dolara. Virusom WannaCry napadnut je i informacijski sustav hrvatskog MUP-a, koji je zbog napada 48 sati otežano funkcionirao.

Hutchins je u kolovozu 2017. godine uhićen u Las Vegasu, gdje došao na sigurnosne konferencije Black Hat i Def Con. Britanac je tada uhićen po nalogu američkog okružnog suda savezne države Wisconsin, a teretilo ga se za reklamiranje, rasparčavanje i zarađivanje na zloćudnom računalnom kodu imena "Kronos", koji je krao internetske bankovne identitete i podatke o kreditnim karticama. Prema optužnici, Hutchins je to radio između srpnja 2014. i srpnja 2015. godine.

Američki okružni sudac Joseph Peter Stadtmueller rekao je u petak da je virus čije je širenje spriječio Hutchins bio puno destruktivniji od onoga koji je napravio pa ga je potom osudio na zatvorsku kaznu koja je bila jednaka vremenu koje je već proveo u zatvoru. Hutchins je osim toga osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana. "Osuđen na vrijeme provedeno u zatvoru! Nevjerojatno sam zahvalan na razumijevanju i popustljivosti suca, izvrsnom pismu o mom karakteru koje ste svi poslali i svima koji su mi pomogli tijekom protekle dvije godine, što emotivno, što financijski", napisao je Hutchins na Twitteru.

Hutchins je priznao krivnju za pisanje malwarea "Kronos", a prijetila mu je zatvorska kazna od 10 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:50