HT DONOSI

BUDUĆNOST AUTOINDUSTRIJE: Na ceste stižu autonomna vozila i robo-taksiji, a korisnici su spremni plaćati i mjesečnu pretplatu za vožnje po gradu

Čak 40 posto prijeđenih kilometara u Europi 2030. godine odvozit će se autonomnim vozilima. Iste godine svaki deseti automobil biti će bez vozača te će autonomna vozila nositi udio od 40 posto u prodaji novih automobila.

Istraživanje konzultantske kuće PwC pokazalo je i da bi 47% europskih potrošača bilo spremno odreći se vlastitog automobila ako bi na raspolaganju imali široko dostupnu i cijenom prihvatljivu uslugu robo-taksija. A od onih koji žele zadržati svoj automobil 28% ih je spremno zaraditi dijeljenjem usluge vožnje (The Strategy & Digital Auto Report 2019).

Isto istraživanje, koje je provedeno na 3000 ispitanika u Europskoj uniji, SAD-u i Kini, pokazalo je i da bi svaki drugi korisnik bio spreman platiti iznos svojevrsne pretplate do 1700 kuna mjesečno za neograničen broj vožnji unutar istog grada.

Prema analizi konzultantske kuće PwC u idućih deset godina broj vozila u Europi smanjit će se s 280 na oko 200 milijuna, ali to ne znači da će prodaja novih vozila pasti. Upravo suprotno, potrošači će u prvom valu htjeti svoja vozila zamijeniti autonomnima, pa bi prodaja, procjenjuje se, trebala porasti 34 posto ili za 24 milijuna automobila godišnje samo u Europi tijekom razdoblja transformacije tržišta automobila prema autonomnim vozilima. Oko 55 posto novih prodanih vozila do 2030. bit će potpuno električno.

INOVIRAJ I RASTI: POGLEDAJ NAJDETALJNIJI SPECIJAL O INOVACIJAMA U HRVATSKOJ

Prema istraživanju Gartnera, do 2025. godine tvrtke koje pružaju tehnologije iz sfere smart mobilityja susretat će se s velikim promjenama koje donose mogućnosti povezivosti, automatizacije, usluga i elektrifikacije, pa je u autoindustriji već uobičajen engleski akronim "CASE" - od connectivity, automation, services, electrification.

Ta četiri elementa pogurat će cijelu automobilsku industriju, kao i s njima povezane smart mobility kompanije. Riječ je o velikim prilikama, ali i transformaciji u sljedećih nekoliko godina. Efekt transformacije osjetit će i brojne industrije naslonjene na autoindustriju.

Temeljna tehnologija koja omogućava ove inovativne koncepte je 5G i sasvim je logično da će sektor autonomnih vozila i smart mobilityja, što bude brža implementacija mobilnih mreža nove generacije, imati brži uzlet u mainstream. Zahvaljujući tehnologiji, automobili budućnosti emitirat će manje štetnih plinova i buke, a putovanje automobilom postat će jednostavnije, sigurnije, jeftinije i udobnije.

TOP 5 TRENDOVA U AUTOMOBILSKOJ INDUSTRIJI

Stalno ažurirana vozila

Prosječan tržišni ciklus modela automobila od pet do osam godina postaje prošlost. Umjesto toga automobili će biti ažurirani svake godine kako bi potrošači mogli uživati u svim funkcionalnostima koje će im osigurati najnoviji razvoj hardvera i softvera, a one će im pružiti najbolje iskustvo i sigurnosti i vožnje.

V2V (vehicle to vehicle) komunikacija

Tehnologija V2V komunikacije omogućava vozilima da odašilju i primaju signale u svim smjerovima do deset puta u sekundi, čime se stvara polje "svjesnosti" o drugim vozilima u krugu od 360 stupnjeva. Te poruke imaju doseg veći od 300 metara i mogu detektirati opasnosti koje stvaraju promet, konfiguracija terena i vremenski uvjeti.

V2I (vehicle to infrastructure) tehnologija

Opremanjem vozila tehnologijama koje im omogućavaju komunikaciju s cestovnom infrastrukturom može se ostvariti dodatna sigurnost. Američko ministarstvo prometa tvrdi da se približno 80 posto prometnih nesreća može izbjeći korištenjem V2I tehnologije. Dodatno, više od 10 posto vremena na cestama troši se zbog prometnih gužvi, 12 posto urbanog prometa stvara se dok vozači pokušavaju parkirati vozila, a oko 17 posto goriva gubi se čekanjem na semaforima.

Pametne ceste

Nedavna studija koju je proveo INRIX pokazala je da prosječni američki vozač provodi 42 sata godišnje u prometu i gubi 1400 dolara goriva samo na čekanje. Kineska Qilu Transportation Development Group Co. radi na pametnoj autocesti koja je opremljena senzorima za mapiranje, solarnim panelima i punjačima električnih baterija.

AI semafori

Startup Rapid Flow Technologies stvorio je sustav u kojem svaki semafor ima određeni stupanj autonomije i odabire kada pali crveno ili zeleno svjetlo, što se automatski prenosi na sljedeći semafor i isti princip širi se na cjelokupnu infrastrukturu. Tvrtka tvrdi da je time skratila vrijeme putovanja za 25 posto, a čekanje na raskrižjima za 40 posto.

Izvori:
PwC, Five trends transforming the Automotive Industry, 2018.; PwC, Autonomous vehicles, reshaping mobility, 2019; Gartner, Plan Your 2025 Smart Mobility Digital Roadmap, 2018; strategy&, part of the PwC The 2019 Strategy & Digital Auto Report


Najmodernija tehnologija s kojom mala tvrtka u Hrvatskoj može inovirati jednako kao i velika bilo gdje u svijetu, od sada postoji i u Hrvatskoj. Hrvatski Telekom jedini u Hrvatskoj tvrtkama omogućava korištenje više od 200 najnaprednijih Azure Stack alata za digitalizaciju, rast i razvoj poslovanja. Tvrtke mogu koristiti jednu od najbrže rastućih cloud platformi u svijetu, uz lokalnu podršku certificiranog tima i potpunu zaštitu podataka koji ostaju u Hrvatskoj. Saznajte više!


Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatskog Telekoma, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju
01 Content & Technology - C3 Croatia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:32