NOVI PRAVILNIK

CARNet olakšao dobivanje hrvatske internetske .hr domene

 Sipa/ilustracija
Više nema petljanja s nespretnim obrascima jer uveden novi registar. Pravne će osobe moći dobiti 10, a fizičke osobe dvije domene

ZAGREB - Upravno vijeće CARNeta danas je usvojilo novi Pravilnik o organizaciji vršne 'hr' internet domene i načelima upravljanja vršnom 'hr' domenom. Postojeći, koji je na snagu stupio 15. siječnja 2002., pomalo je zastario, a i mnogo se toga dogodilo u međuvremenu.

CARNet , hrvatska akademska i istraživačka mreža koja se brine o hrvatskoj domeni, vrlo je striktno odredila pravila za dobivanje jedne. Do sada su je mogle dobiti samo pravne osobe, ali i fizičke, no uz mnogo truda i komplikacija.

Novi je Pravilnik dobivanje .hr domene znatno olakšao i pojednostavio nabavu domene za pravne, a i fizičke osobe koje se sada neće morati petljati s brojnim CARNetovim obrascima jer je uveden registar domena (baza podataka o domenama koja sadrži popis naziva svih registriranih domena i njihovih korisnika te druge relevantne podatke).

Pravne će osobe tako moći registrirati i do 10 .hr domena. Prvu neće platiti, no sve ostale se naplaćuju prema novom pravilniku. Također, domena neće morati biti identična s imenom poduzeća ili proizvoda već je dopušteno biti kreativan.

Novost je da će fizičke osobe imati pravo na dvije .hr domene od kojih je prva, kao i u slučaju s pravnom osobom, besplatna, a druga se naplaćuje. Međutim, o visina cijena još uvijek je nepoznanica.

Besplatne će domene trajati oko godinu dana nakon čega ih je potrebno produljiti, a ukoliko korisnik to ne uradi kroz 15 dana će mu biti ugašena te nakon još 15 potpuno obrisana. Domene koje se plaćaju moguće je registrirati na jednu, dvije ili pet godina.

Prema mišljenju internetske zajednice jedna od najvažnijih stavki novog pravilnika jest da će se, uz CARNet, .hr domene moći nabaviti i putem registra.

Promjene Pravilnika na snagu stupaju 1. stupnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 08:03