CHANGE INSTITUT

Četiri žene žele poboljšati IT svijet: ‘On je pokretačka snaga, ali ne možeš baš sve proguglati‘

 Tomislav Kristo/Cropix
‘Naša je ideja da IT-jevcima omogućimo mentoring i ‘soft skillove‘. Htjeli bi da bude potpuno normalno da imaš mentora ako to želiš‘

Grupa entuzijasta pod imenom Change Institute pokrenula je zanimljiv volonterski projekt - Mentoring Byte. Ideja četiri poslovne žene, Nataše Kapov, Andree Knez Karačić, Marine Grljušić i Lore Pleško, nastala je iz želje da mentoriranjem doprinesu pozitivnoj promjeni IT društva.

Njihova želja je da motiviraju profesionalce da volonterskim mentoriranjem pomognu onima koji rade u IT svijetu, doprinoseći tako promjeni kolektivnog razmišljanja, vraćanju dobroga društvu i izgradnji jačeg i solidarnijeg društva.

"U Hrvatskoj mnogi misle da su u situaciji koju ne mogu promijeniti, od vlade, institucija... Razmišljala sam, ako sam već odlučila ostati i živjeti ovdje - što mogu promijeniti? Postoji mnogo toga što se može promijeniti, kad se ne bi ograničavali.
Toliko je pametnih i sposobnih ljudi koji ne dolaze do izražaja zbog nezadovoljne većine. Mislim da IT svijet može biti pokretačka snaga jer je prepun izuzetnih i sposobnih ljudi. Naša je ideja da tim ljudima omogućimo mentoring i 'soft skillove'. Htjeli bi da bude potpuno normalno da imaš mentora ako to želiš", kaže Nataša Kapov, iz tvrtke Lemax i autorica projekta ‘ICT Supergirls’, konferencije za žene u ICT-u Hrvatskoj.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Ona je s kolegicama okupila zasad 22 mentora, šarolikih profila, koji su odlučili investirati svoje vrijeme za dobrobit zajednice. Pokušale su obuhvatiti sve segmente IT firme.

"IT-ovcu će biti bolje u poslu ako uz to što je odličan u programiranju zna i pričati s klijentom. Informatičarima je kad se nađu pred problemom često rješenje 'proguglat ćemo'. A neke od najvažnijih profesionalnih vještina ne možeš proguglati. Zato se čini odlično da postoji netko tko ti netko iskusniji može dati savjet", pojašnjava Kapov i dodaje da joj je želja da do iduće godine okupi bazu od 100 mentora.

Poziva sve koji se žele okušati u mentoriranju, da se jave na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili odaberu mentora na web stranici Change Instituta uz slanje životopisa i motivacijskog pisma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:57