PROJEKCIJE

Covid je bio štetan za fosilna goriva, ali ne i za zelenu energiju: ‘Dosegnut ćemo rekord!‘

Vjetropark, ilustracija
 Patrick Pleul
U prvoj polovini godine projekte je usporila pandemija koronavirusa, prouzročivši prekide u lancu opskrbe

Novi kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora dosegnut će rekordne razine u 2020. i 2021. godini dok će oni vezani za fosilna goriva pasti zbog koronakrize, procijenila je u utorak međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Novi će kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora ove godine porasti četiri posto, na rekordnih 198 gigavata (GW), pokazuje godišnje izvješće IEA-e.

To znači da će njihov udio u ukupnom ovogodišnjem povećanju energetskih kapaciteta dosegnuti gotovo 90 posto.

U prvoj polovini godine projekte je usporila pandemija koronavirusa, prouzročivši prekide u lancu opskrbe i potaknuvši ulagače na odgodu već započetih projekata.

Gradnja je u međuvremenu nastavljena, proizvodnja je ponovo ubrzala a logistički su izazovi uglavnom riješeni, priopćila je IEA.

U 2021. godini kapaciteti bi trebali porasti gotovo 10 posto, najsnažnije od 2015. godine.

Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora porast će ove godine sedam posto na globalnoj razini, unatoč 5-godišnjem padu potražnje, najvećem od Drugog svjetskog rata.

"Obnovljiva energija prkosi teškoćama koje je izazvala pandemija i snažno raste, dok su drugi energenti zakočeni", rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

Politički dužnosnici moraju poduprijeti snažni zamah obnovljivih izvora, a bude li politička neizvjesnost otklonjena, 2022. godina mogla bi donijeti 271 GW novih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, navodi IEA u izvješću.

U 2025. godini obnovljivi izvori postat će najveći izvor proizvodnje električne energije u svijetu, s 30 posto udjela u ukupnoj proizvodnji. Time će biti dokončano pet desetljeća vladavine ugljena kao najvećeg globalnog izvora energije, procjenjuje agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 00:31