REVOLUCIONARNI PEGAZ

Čudo u pomorskom prometu! Gradi se ‘nevidljiva‘ superjahta ‘sačinjena od oblaka‘: Ali tek kad vidite interijer...

 © Jozeph Forakis/Swns/Swns/Profimedia
"Vrijeme je za hrabre korake prema našoj zajedničkoj održivoj budućnosti. Pegasus je hrabra i ostvariva vizija za blisku budućnost superjahti", kaže Joseph Forakis

Na 88-metarskoj jahti bit će gotovo svega, od bazena koji će se po potrebi prenamijeniti u heliodrom, hidromasažne kade, sklopivih balkona do solarnih elektrana i litij-ionskih baterija. Ipak, ta divovska jahta bit će posebna po nečemu sasvim drugome - na pučini će biti praktički nevidljiva. Radi se o superjahti zvanoj Pegasus čiji koncept razvija Joseph Forakis. Na svojoj će bočnoj strani imati svojevrsna krila koja će sa zrcalnim staklima reflektirati okolinu i tako stopiti plovilo s njome.

- Htio sam stvoriti jahtu koja je bliska moru i prirodi, sačinjenu od oblaka koji lebde iznad vodene linije. Želio sam odati počast prirodi stopivši se s njom, postajući gotovo nevidljiv - pjesnički za CNN opisuje svoju inspiraciju Forakis.

image

Pegasus

© Jozeph Forakis/Swns/Swns/Profimedia

Sunčane elektrane na krovu jahte napajat će elektrolizere koji će potom iz vode izdvajati vodik i pretvarati ga u električnu energiju kojom će napajati baterije. Dizajner jahte navodi kako će ona imati nultu emisiju ugljika, ali i gotovo beskonačan domet. Naglašava kako će to biti i prva 3D printana superjahta na svijetu.

Posebnost interijera jahte bit će "Drvo života" koje se proteže kroz sve četiri palube povezane spiralnim stepenicama. Ono neće biti ukras, nego će služiti kao jezgra hidroponskog vrta gdje će se uzgajati svježa hrana.

image

"Drvo života" unutar superjahte Pegasusa

© Jozeph Forakis/Swns/Swns/Profimedia/

Iako je na Forakisovu adresu pristiglo, tvrdi, nekoliko upita kupaca, njegova je jahta za sada samo koncept. Dizajner, pak, očekuje da bi ona mogla biti gotova do kraja 2030. godine, a trajanje same izgradnje procjenjuje na pet do sedam godina. Upozorava kako njezin razvoj nije baziran na fikciji, nego na znanstvenim činjenicama.

- Vrijeme je za hrabre korake prema našoj zajedničkoj održivoj budućnosti. Pegasus je hrabra i ostvariva vizija za blisku budućnost superjahti unutar koje čovjek i stroj žive u skladu s prirodom umjesto da se natječu ili je ugrožavaju - samopouzdan je Forakis.

image

Interijer superjahte Pegasus

© Jozeph Forakis/Swns/Swns/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:31