PREOKRET

DO SADA NAJUSPJEŠNIJA GODINA ZA CROWDFUNDING Lani u Hrvatskoj prikupljeno 15 milijuna kuna, čak 13531 potpora kampanjama

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Blog Crowdfunding.hr posvećen grupnom financiranju u svom pregledu domaćih crowdfunding kampanja koje su obilježile prošlu godinu zaključio je da je 2017. bila najuspješnija crowdfunding godina u Hrvatskoj.

Podaci govore da su domaće kampanje prošle godine prikupile 15 milijuna kuna, s time da je do danas u Hrvatskoj ukupno prikupljeno gotovo 30 milijuna kuna u crowdfunding kampanjama.

"U prošloj godini prikupljeno je najviše novca do sada i imali smo najviše uspješnih kampanja. No najznačajniji podatak je da je dvostruko više podržavatelja sudjelovalo u domaćim kampanjama", komentirao je rezultate autor istraživanja Hrvoje Hafner.

Ove godine pokrenuto je 78 projekata, uglavnom na Indiegogo platformi, od kojih je njih 26 prikupilo traženi iznos. Više od pola prikupljenog iznosa u 2017. odnosi se na kampanje financirane vlasničkim udjelima, ponajviše zahvaljujući suradnji Zagrebačke burze i Funderbeama.

Broj podržavatelja domaćih kampanja u 2017. najveći je do sada, čak 13531. Pokretači kampanja ove godine bili su većinom iz kreativne i umjetničke industrije poput filmova, glazbe i pisanja.

Više od polovice kampanja pokrenuto je u Zagrebu, a tek manji dio u ostalim gradovima Hrvatske.

Crowdfunding.hr proglasio je ‘micro:bit STEM revolucija’ kampanjom godine zbog najvećeg broja podržavatelja (2.364) u domaćoj crowdfunding kampanji do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:51