VELIKO PREUZIMANJE

DR. DRE PRODAO KOMPANIJU ZA 3 MILIJARDE DOLARA Appleov posao dogovorio je misteriozni Perica

 SIPA/CROPIX

Apple je u srijedu i službeno potvrdio da je kupio Beats Electronic, tvrtku koju su osnovali reperski mogul Dr. Dre i muzički impresario Jimmy Iovine, za iznos od 3 milijarde dolara (2,6 milijardi u kešu i 400 milijuna u dionicama). To se smatra najvrjednijom Appleovom akvizicijom do sada.

S Beatsom Apple dobiva liniju vrlo uspješnih slušalica, kvalitetan servis za streaming glazbe i pregršt bliskih veza s muzičkom industrijom, sve što im je zapravo nasušno potrebno kako bi zaustavili pad prihoda od iTunesa.

Središnja figura ovog posla je misteriozni Appleov šef za spajanja i akvizicije, 41-godišnji Adrian Perica, čije prezime sugerira da bi mogao biti podrijetlom iz ovih krajeva, jer je to obiteljsko ime vrlo često u okolici Benkovca i Vodica.

Kupio 24 tvrtku

Otkako se Perica pridružio Appleu 2009., ta je tvrtka značajno ubrzala broj akvizicija, tako da su u posljednjih 20-ak mjeseci kupili više od 24 kompanije (za razliku od, recimo, samo dvije u 2009. godini). Peričin tim za akvizicije nabubrio je na više od 100 ljudi, do te mjere da više nemaju potrebe angažirati vanjske savjetnike s Wall Streeta.

Špijun

Sam Adrian Perica notorno je tajnovit. Zna se da je diplomirao na vojnoj akademiji West Point, da je radio kao obavještajni časnik za američku kopnenu vojsku (zbog čega trpi nadimak “špijun”), a nakon toga kao konzultant za Deloitte. Prije nego je došao u Applee radio je u banci Goldman Sachs.

Oni s kojima je pregovarao o kupnji njihovih kompanija kažu da je neviđeno tvrd pregovarač i da je spreman do beskraja otezati kako bi isposlovao najnižu moguću cijenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:11