‘ČUDO‘ NA CESTI

Elon Musk: ‘Do kraja godine Tesla će proizvest auto koji vozi bez vozača bilo kojom cestom‘

Tesla automobil
 Itsik Marom/Alamy/Alamy/Profimedia
Poduzetnik je ovih godina u više navrata davao prognoze obećavši autonomno vozilo u 2018., da bi poslije pomaknuo rok na 2020.

Elon Musk, ekscentrični vlasnik Tesle, rekao je u četvrtak da će taj proizvođač električnih automobila do kraja godine proizvesti potpuno autonomno vozilo koje će voziti bez vozača.

Poduzetnik je ovih godina u više navrata davao smjele prognoze obećavši isprva potpuno autonomno vozilo u 2018., da bi poslije pomaknuo rok na početak 2020.

- Sasvim sam siguran da ćemo vrlo brzo, još ove godine, dosegnuti peti stupanj autonomne vožnje koja je u načelu potpuno samostalna vožnja - rekao je Musk u videoporuci u prigodi otvorenja Međunarodne konferencije o umjetnoj inteligenciji (WAIC) u Šangaju.

image
Tesla automobil
Itsik Marom/Alamy/Alamy/Profimedia

Pet je skupina samovozećih automobila, ovisno o njihovu stupnju autonomije. Peti stupanj jesu potpuno autonomni automobili koji mogu voziti bez vozača bilo kojom cestom.

Teslini automobili su već dijelom autonomni, ali analitičari misle da proizvodnja potpuno autonomnih vozila nailazi na znatne pravne i regulatorne zapreke.

Kompanija Tesla je prošlog tjedna na burzi dosegnula najvišu vrijednost od svih poduzeća u automobilskom sektoru, premašivši Toyotu, premda Muskova kompanija prodaje puno manje automobila od japanskog konkurenta.

Teslina vrijednost na newyorškoj burzi premašila je 224 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 11:46