KRŠENJE ZAKONA

Europska unija kaznila Apple s 1,8 milijardi dolara!

Apple

 Nicholas Kamm/Afp
Europska unija predvodila je pohod za slamanje velikih tehnoloških tvrtki, na udaru su se tako našli i Google i Meta

Europska unija u ponedjeljak je Appleu izrekla svoju prvu antimonopolsku kaznu protiv i američkog tehnološkog diva kaznila s 1,8 milijardi dolara zbog kršenja zakona o tržišnom natjecanju. Naime, ispostavilo se kako je Apple koristio svoju platformu kako bi dao prednost vlastitim uslugama za streaming glazbe u odnosu na usluge konkurenata, piše AP News.

Apple je zabranio developerima aplikacija da u potpunosti informiraju korisnike iOS-a o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na glazbu izvan aplikacije.

- Ovo je protuzakonito i utjecalo je na milijune europskih potrošača, rekla je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager na konferenciji za novinare.

Iz komisije su poručili kako se Apple tako ponašao gotovo cijelo desetljeće što znači da su korisnici plaćali znatno više cijene za pretplatu na streaming glazbe. Kazna od 1,8 milijardi eura uslijedila je nakon dugotrajne istrage koju je prije pet godina pokrenula žalba švedskog streaming servisa Spotify.

Europska unija predvodila je pohod u slamanju velikih tehnoloških tvrtki, a na udaru su se tako našli i Google i Meta koji su bili optuženi za narušavanje tržišta malih oglasa zbog čega su platili više milijardi dolara kazni. Komisija se bavi i zasebnom antimonopolskom istragom o Appleovoj usluzi mobilnog plaćanja.

Apple je uzvratio Komisiji i Spotifyu te najavio da će se žaliti na kaznu.

- Odluka je donesena unatoč neuspjehu Komisije da nađe vjerodostojne dokaze o šteti nanesenoj potrošačima. Zanemaruje se realnost tržišta koje napreduje, konkurentno je i brzo raste, stoji u priopćenju tvrtke.

Istraga je u početku bila usredotočena na praksu proizvođača iPhonea kojom se tjeralo programere aplikacija da koriste njihov interni sustav plaćanja (koji naplaćuje 30% provizije po pretplati). Kasnije je EU odustao od toga i usredotočio se na problem da Apple sprječava proizvođače aplikacija da svojim korisnicima nude jeftiniji način plaćanja pretplate koji ne uključuje korištenje aplikacije.

Kazna je stigla isti tjedan kad bi na snagu trebala stupiti nova pravila EU-a kojima je cilj spriječiti tehnološke tvrtke da dominiraju digitalnim tržištima. Zakon o digitalnim tržištima nameće skup pravila za velike tehnološke tvrtke poput Applea, Mete, Googlea, TikToka, a za kršenje su predviđene velike kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:41