PAR SEKUNDI PREDNOSTI

Evo kako na pametnom telefonu aktivirati upozorenje za nadolazeće potrese: Procedura je vrlo jednostavna

 Jutarnji list
U postavkama mobitela potrebno je odabrati lokaciju, a onda uključiti uslugu ‘Upozorenja o potresu‘

Potresi se događaju svakodnevno diljem svijeta i stotine milijuna ljudi živi u regijama sklonim potresima, stoga značajka koju imaju pametni telefoni s operativnim sustavom Android, a koja upozorava na potres nekoliko sekundi prije same trešnje, može biti od velike koristi. Naime, nekoliko sekundi dovoljno je da se sakrijete pod stol ili štok nosivog zida i zaštitite svoje ukućane.

Ovaj inovativni sustav pod nazivom 'ShakeAlert' kojeg su razvili vodeći američki seizmolozi, koristi signale s više stotina seizmometara, a u upotrebu je ušao 2020. godine.

Pametni telefoni obično dolaze s malim akcelerometrom koji evidentira kretanja koja ukazuju na to da bi se mogao dogoditi potres te šalju upozorenja korisnicima. Android mobitel mogao bi biti i mini seizmometar koji bi uz pomoć milijuna drugih Android telefona na svijetu mogao formirati najveću globalnu mrežu za detekciju potresa.

Mnoge sigurno zanima kako pokrenuti taj sustav u svom mobitelu, a procedura je vrlo jednostavna. U postavkama mobitela potrebno je odabrati lokaciju, a onda uključiti uslugu 'Upozorenja o potresu'.

image
Jutarnji list

Nakon toga, uslugu je potrebno u još jednom koraku označiti kao aktivnu.

image
Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 05:39