TIKTOK

'EVO ME U HITNOJ, KĆI JE TEŠKO OZLIJEDILA KRALJEŽNICU...' Opasan izazov širi se društvenom mrežom: 'Lubanjolomac' u bolnicu poslao brojne tinejdžere

 NOAH SEELAM / AFP

Tinejdžeri iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije ozbiljno su se ozlijedili izvodeći izazov "lubanjolomac" (eng. skullbreaker challenge, odnosno #skullbreakerchallenge) koji se širi kineskom društvenom mrežom za dijeljenje videa TikTok, piše BBC.

U "Lubanjolomcu" dvije osobe treću udaraju po nogama tako da ova izgubi tlo pod nogama i padne na leđa. Američki tužitelji optužili su dva mladića za nanošenje teških tjelesnih ozljeda zbog izvođenja izazova i upozorili roditelji da svojoj djeci zabrane sudjelovanje u "lubanjolomcu".

Iz TikToka su rekli da će svaki takav sadržaj ubuduće ukloniti s platforme. "Ne dopuštamo sadržaj koji potiče i imitira opasne izazove koji bi mogli dovesti do ozljeđivanja", stoji u TikTokovoj objavi za medije.

"Dapače, riječ je o kršenju pravila zajednice. Nitko ne želi da se njegovi prijatelji ili članovi obitelji ozlijede dok snimaju izazove. Takav sadržaj nije smiješan i snimajući ga nećete postati slavni."

Društvena je mreža zamolila korisnike da prijave sve druge korisnike koje uhvate u izvođenju izazova. Za BBC su rekli da svaki hashtag #skullbreakerchallenge sada sadržava tekst kojim se korisnika upozorava na opasnost sadržaja koji planira snimati i objaviti.

Jedna je Britanka, čija je kći izvela "lubanjolomca", na Facebooku sve roditelje tinejdžera zamolila da pripaze na to što im djeca rade na društvenoj mreži. "Sjedim ovdje u hitnoj pomoći sa svojom kćerkom kojoj je ozbiljno ozlijeđena kralježnica", napisala je Britanka i priložila fotografiju svoje kćerke sa Schanzovim ovratnikom.

Ured državnog odvjetnika okruga Camden u američkoj saveznoj državi New Jersey rekao je da je dvoje tamošnje djece optuženo za nanošenje teških tjelesnih ozljeda i općeopasno ponašanje nakon što su sudjelovali "lubanjolomcu".

Tužiteljica Jill S. Mayer zamolila je roditelje da svojoj djeci zabrane sudjelovanje u izazovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:40