DILANJE PODACIMA

FACEBOOK NETFLIX-u I AIRBNB-u NUDIO PODATKE SVOJIH KORISNIKA Procurio dokument koji teško optužuje tehnološkog diva

Mark Zuckerberg, Facebook
 Stephen Lam / REUTERS
 

Facebook je ponudio kompanijama poput Netflix-a i Airbnb-a pristup informacijama o prijateljima svojih korisnika koje nisu dostupne drugim aplikacijama, stoji u dokumentima koje je objavio britanski parlament, piše Independent.

Dokument na 223 stranice sadrži internu komunikaciju koju su od 2012. do 2015. vodili šefovi kompanije uključujući i Marka Zuckerberga. Objavljeni papiri pokazuju da je Facebook pratio rast svojih konkurenata i uskratio im pristup ključnim informacijama. Zuckerberg je 2013. odobrio zahtjev izvršnog direktora Justina Osofskyja da se Vineu prestanu davati popisi prijatelja korisnika, isti dan kad je njihov konkurent Twitter pokrenuo servis za dijeljenje videa.

'Pripremili smo reakciju', kazao je Osofsky u mailu.

'Da, nastavite s tim', odgovorio je Zuckerberg.

Ovaj dokument također pokreće i niz pitanja o transparentnosti Facebooka. Prepiska iz 2015. Pokazuje i da su šefovi Facebooka raspravljali o tome kako početi prikupljati podatke od korisnika Andrioda, a da sami korisnici ne moraju to prvo odobriti.

U sažetku dokumenta, koji sadrži i interne e-mailove Marka Zuckerberga i ostalih šefova Facebooka, član parlamenta i čelnik odbora za digital, kulturu, medije i sport, Damian Collins, podcrtao je nekoliko ključnih detalja.

On kaže kako je Facebook napravio listu kompanija koje će i dalje imati potpun pristup informacijama, čak i kad je kompanija 2015. najavila promjene i ukinula pristup takvim informacijama za sve.

Collins tvrdi da se u Facebooku redovito raspravljalo o vrijednosti prikupljenih podataka

'U papirima se stalno ponavlja ideja povezivanja pristupa podacima o prijateljima korisnika s financijskom vrijednošću.'

Dodaje i kako su u Facebooku znali da će update za korisnike Androida izazvati kontroverze pa su unaprijed pripremili odgovor za javnost te na svaki način otežali korisnicima Androida da saznaju da je upravo prikupljanje podataka jedan od najvažnijih razloga tog updatea.

Dokument također optužuje Facebook za korištenje aplikacije Onavo kako bi izvršili 'globalno ispitivanje korištenja aplikacija, bez znanja njihovih korisnika'. To im je trebalo omogućiti da saznaju koliko često ljudi koriste pojedine aplikacije te prema tome odluče koje kompanije trebaju smatrati prijetnjom.

Također, u dokumentu je spomenuto i kako bi Facebook jednoga dana developerima mogao početi naplaćivati pristup podacima o svojim korisnicima.

'Veliko je pitanje odakle generirati zaradu. Hoćemo li developerima olakšati da koriste naš sustav oglašavanja ali da to od njih ne zahtijevamo? Ili da zahtijevamo? Hoćemo li jednostavno naplatiti te podatke direktno i odobriti developerima svojevrsni kredit? Nije mi još jasno imamo li model koji će nam donijeti zaradu na koju ciljamo', kaže Zuckerberg u jednom e-mailu.

Ovaj dokument izašao je baš u trenutku kad je Facebook ionako u problemima radi načina na koji koristi podatke koje prikuplja od svojih korisnika. Također, pokazuje i duboku zabrinutost kompanije da ne dođe do onakvog skandala kakav je izazvao slučaj s Cambridge Analyticom.

Članovi odbora dobili su i dokumente od kreatora aplikacije Six4Three koji je tužio Facebook zbog promjene pravila sigurnosti. Naime, nakon tih promjena 2015. korisnici njihove aplikacije Pikinis više nisu mogli pronaći fotografije svojih prijatelja u kupaćim kostimima pretražujući popis njihovih prijatelja, pa je aplikacija morala biti ugašena.

Američki senator Richard Blumenthal opisao je ove dokumente kao dio sve veće gomile dokaza da se Facebook ponašao 'kaotično, bezobzirno i protuzakonito' kad je odobravao pristup podacima privatnih korisnika radi ostvarivanja zarade.

Facebook je brzo reagirao kazavši da su tvrdnje vezane uz dokument neosnovane, baš kao i tužba tvrtke Six4Three te naglašavaju da svakako ostaju pri svojoj odluci iz 2015. da onemoguće svoje korisnike da developerima dijele podatke o svojim prijateljima.

'Kao što je slučaj i u svim drugim kompanijama, i mi smo vodili brojne interne razgovore o tome kako da izgradimo održiv poslovni plan za našu kompaniju. No činjenice su jasne: nikada nismo nikome prodavali podatke naših korisnika', kažu iz Facebooka.

Dodali su i da će ukinuti jednu zastarjelu odluku kojom se onemogućuje konkurentima korištenje njihovih podataka.

Želite li se doista šokirati? Pogledajte koliko informacija o vama imaju Facebook i Google

Google zna gdje ste bili

Google sprema vašu lokaciju (ako imate uključenu tu opciju) svaki put kad ste upalili mobitel. Ako želite, možete vidjeti gdje ste sve bili od trenutka kad ste prvi put počeli koristiti Google.

Svoje osobne podatke pronađite na ovom linku: https://www.google.com/maps/timeline?pb

Google zna sve što ste ikad pretraživali, pa čak i ako ste pretragu obrisali

Google na više mjesta na vašem uređaju sprema podatke o vašim pretragama. Pa čak i ako ste na jednom uređaju obrisali svu povijest pretraživanja, Google je možda prikupio podatke s drugih uređaja.

Svoje osobne podatke o pretraživanjima pronađite na ovom linku: myactivity.google.com/myactivity

Google za vas kreira profil za oglašavanje

Taj profil se kreira s obzirom na vašu dob, spol, lokaciju, hobije, profesiju, interese, veze, težinu, zaradu i slično.

Ovdje možete pogledati vaše osobne podatke: google.com/settings/ads/

Google zna koje sve aplikacije koristite

Google sprema sve podatke o tome koje ste aplikacije ikada koristili. Zna koliko ste ih često i gdje koristili te s kojim osobama ste ih koristili. To znači da zna s kime komunicirate na Facebooku, s kojim zemljama komunicirate i kad idete na spavanje.

Svoje podatke o korištenju aplikacija možete pronaći ovdje: https://myaccount.google.com/permissions?pli=1

Google zna sve što ste ikada pretraživali na Youtube-u

Google ima vašu kompletnu Youtube povijest i vjerojatno zna hoćete li uskoro postati roditelj, jeste li konzervativni, jeste li progresivni , koje ste vjere, jeste li depresivni…

Ovdje možete pogledati vase vlastite podatke: https://www.youtube.com/feed/history/search_history

Podaci koje Google ima o vama, mogli bi ispuniti milijuni Word dokumenata

Google vam nudi mogućnost da skinete kompletne podatke koje ima o vama. Podaci prosječnog korisnika teško su oko 5 GB, što je oko tri milijuna kartica teksta. To uključuje: e-mailove, kontakte, Youtube videa, fotografije koje ste snimili mobitelom, proizvode koje ste kupili preko Googla I još mnogo toga.

Svoje podatke s Googlea možete skinuti na ovom linku: google.com/takeout

I Facebook o vama ima svu silu podataka

I Facebook nudi slučnu uslugu, a količina podataka prosječnog korisnika ‘teška’ je oko 600MB, odnosno oko 400.000 kartica. To uključuje sve poruke koje ste ikada poslali, svaki document koji ste ikada poslali, sve kontakte iz vašeg mobitela, audio poruke koje ste dobili i još puno toga.

Svoje podatke s Facebooka možete skinuti na ovom linku: https://www.facebook.com/help/131112897028467

Mogu pristupiti vašoj kameri i mikrofonu

Podaci koje prikupljaju uključuju i bilježenje vaše lokacije, aplikacija koje ste instalirali, vaših kontakata , e-mailova, kalendara, igara koje ste igrali, fotografija i videa koje ste snimili, glazbe koju ste slušali, a mogu pristupiti i kameri i mikrofonu na vašem uređaju.

Google zna na kojim ste sve događanjima bili

Te podatke dobiva iz vašeg kalendara ili sličnih aplikacija, a uključuje podatke o kojim je događanjima riječ, gdje su se i kada održali, s kime ste bili te je li vam se događanje svidjelo.

Google ima informacije i koje ste obrisali

Google Drive može spremiti čak i podatke koje ste obrisali poput tekstova, raznih zaporki i pinova te povjerljivih dokumenata koje ste možda stavili na Drive.

Google ima sve vaše fotografije

Fotografije i videa koje ste snimili vašim uređajem, Google brižljivo čuva. To uključuje i metapodatke o tome kad je i gdje pojedina fotografija nastala.

Google čuva sva vaše e-mailove

Sve mailove koje ste ikad poslali, pa čak i ako ste ih obrisali, Google i dalje čuva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:09