GORUĆE PITANJE

Facebook uskoro donosi jednu od najvažnijih odluka u svojoj povijesti - onu o povratku Trumpa

Pristaše Donalda Trumpa 6. su siječnja 2021. godine jurnuli na Kongres. U napadu na parlament poginulo je pet osoba
 Alex Edelman/AFP
Trumpu je profil na Facebooku blokiran 7. siječnja 2021. godine, dan nakon juriša na Kongres koji su izveli njegovi pristaše

Društvena mreža Facebook vrlo bi skoro trebala odlučiti hoće li bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu dopustiti povratak na platformu, piše The Guardian.

Odluka o Trumpovom mogućem povratku bit će dosad najznačajnija odluka Nadzornog odbora Facebooka, dvadeseteročlanog tijela koje čine stručnjaci iz raznih područja, odvjetnici, humanitarni aktivisti i jedan bivši premijer.

Odbor je oformljen pred kraj 2020. godine, a trebao bi funkcionirati kao nezavisni ogranak društvene mreže i donositi obvezujuće odluke koje se tiču uređivanja najškakljivijeg sadržaja na Facebooku.

Tijekom rasprave o Trumpovom profilu dano je rekordnih 9000 komentara, a moguće je da će se odluka o budućnosti njegovog profila donijeti već ovog tjedna.

Trumpu je profil na Facebooku blokiran 7. siječnja 2021. godine, dan nakon što je na skupu u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država Washington D.C.-u potaknuo svoje pristaše da jurnu na Kongres. The Guardian navodi da je Trump godinama svoj Facebook profil koristio za dijeljenje dezinformacija i nasilne retorike.

Više stotina boraca za ljudska prava u svojim je očitovanjima o mogućem Trumpovom povratku na Facebook reklo da će bivši predsjednik u slučaju povratka nastaviti objavljivati sadržaj zbog kojeg mu je profil na koncu blokiran.

Bivši voditelj osiguranja u Facebooku Alex Stamos protivi se vraćanju Trumpa na društvenu mrežu. "Blokiranjem njegovih profila ublažila se opasna i nedemokratska situacija", stoji u pismu znanstvenika i odvjetnika među kojima je i Stamos. "Trumpovi potezi opravdali su blokiranje njegovih korisničkih računa na neodređeno vrijeme."

Mnoge su konstatirali da Facebookovi problemi s ekstremizmom i dezinformacijama nisu ni počele ni završile s Trumpom te da platforma mora poraditi na implementaciji politika koje za cilj imaju eliminaciju takvog sadržaja.

"Facebookova blokada Trumpa korak je u pravom smjeru. Njegov profil treba trajno ukloniti kako bi ga se onemogućilo u širenju laži i poticanju nasilja", rekla je koalicija Leadership Conference on Civil and Human Rights, ad hoc udruženje više od 220 nacionalnih organizacija za borbu za ljudska prava.

Koalicija je u svom pismu Facebooku rekla i da platforma mora bolje provoditi svoje politike koje se tiču glasačkih prava, zaštite izbornih procesa i govora mržnje. "(Facebook) ne smije arbitrarno odlučivati kada će provoditi svoje standarde, a kada neće", rekli su iz koalicije te dodali da društvena mreža svaki pokušaj gušenja glasačkih prava mora hitno ukloniti.

Druge su grupacije kritizirale Nadzorni odbor Facebooka i njegove članove. Jedna skupina koju čine znanstvenici i aktivisti tvrde da sam Facebook treba donositi odluke o ovim pitanjima, a ne ih prosljeđivati Odboru. Ta skupina traži i da se ta pitanja zakonski reguliraju, i to strogo.

"Facebooku se ne može vjerovati kada kaže da će to napraviti, a ni on ni njegov Nadzorni odbor ne bi trebao odlučivati o pitanjima poput ovog. Pravi nadzor mora biti kombinacija ključnih reformi. Potrebno je donijeti zakone koji će se promijeniti financijski prioriteti velikih tehnoloških tvrdi, stroge propise i obračunati se s algoritmima koji uništavaju demokraciju", rekli su iz skupine.

Osim što mu je blokiran profil na Facebooku, Trump je blokiran i Twitter profil. Twitter je rekao da Trump nikada neće dopustiti povratak, čak ni ako se ponovno bude kandidirao za predsjednika.

Facebook nije otkrio kada će točno odlučiti o sudbini Trumpovog profila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:05