'WATCH'

FACEBOOK ZADAJE UDARAC YOUTUBEU U Europi od sada dostupan servis za video sadržaj, a imaju jednu prednost naspram konkurenta...

 Profimedia, Press Association

Facebook Watch, usluga za streamanje videa, postaje dostupna u cijelom svijetu nakon što je već godinu dana dostupna samo u Americi. Watch je nova platforma za programe raznog sadržaja na Facebooku. Programi mogu biti prikazani uživo ili ranije snimljeni. Dobit se dijeli 55:45, s time da 55 posto ide kreatorima, a 45 posto Facebooku.

Kritičari su rekli da Facebook ovime želi naštetiti konkurentu iz Googlea, YouTubeu, budući da tamo milijuni kreatora objavljuju sadržaj, emisije, serije i glazbu. No, lansiranje nove video platforme ne razvija se tako brzo.

Anketa koju u srijedu prenosi BBC pokazala je, primjerice, da od 1632 korisnika Facebooka, njih pola ni nakon godinu dana nije čulo za "Watch", dok ih je četvrtina rekla da iako su znali za njega, nisu ga nikad koristili. Samo 14 posto ih koristi barem jednom tjedno.

Iako su neke emisije bile gledane, pa čak i milijunskim brojkama, imali su poteškoće da gledatelje zadrže nakon toga.

Jedan od članica Facebookovog tima za video, Fidji Simo, rekla je da je glavna prednost Watcha što omogućuje interakciju korisnika uživo, i što iskustvo gledanja nije pasivno.

- Možete imati razgovor o sadržaju sa svojim prijateljima, drugim gledateljima ili čak s kreatorima - kazala je.

No, nije to baš neka inovacija jer i na YouTubeu možete upasti u raspravu s drugim ljudima i kreatorima, tako da će se Facebook morati malo bolje potruditi ako misle da će hrpa ljudi sad početi koristiti Watch radi toga.

Ipak, novac od oglašivača mogao bi imati ključnu ulogu. Naime, YouTube je godinama kritiziran zbog politike po pitanju reklama, zna onemogućiti njihovo puštanje tj. monetizaciju na videima čak i kad kreatori nisu prekršili pravila ponašanja.

Facebook sad kreatorima nudi više slobode i opreznije postupanje prema sadržaju, čime očito koriste trenutak u kojem su mnogi počeli gubiti povjerenje u YouTube.

Watch bi, generalno, mogao umanjiti monopol koji YouTube ima kod zarade video kreatora na oglasima, što je dobro za tržište u kojem je sve teže biti originalan i uspješno naplatiti svoj sadržaj.

Sad treba vidjeti hoće li se Watch 'nakačiti' po Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:34