OKRŠAJ NA POMOLU

Facebook zaprijetio gašenjem svojih mreža u Europi! Evo što je razbjesnilo Zuckerberga

Ilustracija
 Kenzo Tribouillard/AFP
Prošlog mjeseca izdana je naredba da se zaustavi prijenos podataka o europskim kupcima na poslužitelje u SAD-u

Facebook je zaprijetio povlačenjem iz Europe ako ne bude povučena naredba irskog Povjerenstva za zaštitu podataka (IDPC), koje je tvrtki naložilo da podatke o europskim korisnicima prestane prebacivati na američke servere, zbog zabrinutosti da su dostupni američkoj vladi i obavještajnim službama, piše The Guardian.

U sudskom spisu iz Dublina Facebook je rekao da bi provođenje naredbe onemogućilo rad ovoj društvenoj mreži.

- U slučaju da Facebook podlegne potpunoj obustavi prijenosa podataka korisnika u SAD, nije jasno kako bi u tim okolnostima mogli pružati usluge Facebooka i Instagrama u EU - kazala je Yvonne Cunnane, šefica zaštite podataka i generalna suradnica Facebooka u Irskoj, inače jednoj od svjetskih centrala te najveće svjetske društvene mreže.

Odluka na koju se poziva Facebook, preliminarna je naredba donesena prošlog mjeseca da se zaustavi prijenos podataka o europskim kupcima na poslužitelje u SAD-u, zbog zabrinutosti zbog nadzora podataka, tj. što bi s tim podacima mogla američka vlada. Facebook je uzvratio podnošenjem tužbe kojom se osporava zabrana irskog DPC-a.

Cunnane ističe da je Facebook dobio samo tri tjedna da odgovori na tvrdnje irske Vlade, a za njih je to, kažu, jako malo vremena. Kažu i da Facebook nije kontaktiran tijekom spomenute istrage.

Također izražava zabrinutost zbog odluke koju donosi "isključivo" Helen Dixon, irska povjerenica za zaštitu podataka.

Iz Facebooka su poručili da sudski spis podnesen irskom Visokom sudu ukazuje na stvarno stanje stvari da se Facebook i mnoge druge tvrtke, organizacije i servisi oslanjaju na prijenos podataka između EU-a i SAD-a kako bi upravljali svojim uslugama.

- Nedostatak sigurnog i legalnog međunarodnog prijenosa podataka naštetio bi gospodarstvu i omeo bi rast tvrtki koje se temelje na podacima u EU, baš dok mi tražimo način da se oporavimo od Covida-19 - poručili su iz Facebooka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:54