PREVENCIJA

FACEBOOK ŽELI SPRIJEČITI SAMOUBOJSTVA 'UŽIVO' Zuckerberga potresli prijenosi suicida, odlučio uposliti umjetnu inteligenciju za spašavanje života!

 Dado Ruvic / REUTERS

Naika Venant (14) ušla je u kupaonicu u kući gdje je udomljena na jugoistoku Floridu. Na svojem je mobitelu upalila Facebook te je počela s prijenosom uživo. Zavezala je šal oko svog vrata i za okvir od vrata tuš kabine. Odlučila je okončati svoj život te se objesila.

Jedan od njezinih prijatelja koji je vidio prijenos uživo nazvao je policiju međutim snage sigurnosti su poslane na krivu adresu. Kada su napokon stigli na pravu adresu bilo je prekasno. Naika je počinila samoubojstvo.

'Naika je bila moja djevojčica', rekla je konferenciji za medije njezina biološka majka Gina Alexis. 'Slaba sam i razorena. Vjerovala sam da će se osobe zadužene za udomljavanje u Floridi. Umjesto toga, ona se ubila na Facebooku. Sada moram sahraniti svoje dijete.'

Stručnjaci za psihičko zdravlje tvrde da nema sumnje da su društveni mediji postali platforma za javna samoubojstva, piše The Washington Post. Takvih objava nema puno, međutim, kada se takvo nešto dogodi, iznimno je potresno. 'Takve su objave vrlo zabrinjavajuć trend. Ljudi ih mogu pogledati više puta', rekla je Nadine Kaslow, bivša predsjednika Američkog udružena psihologa.

Facebook je u srijedu rekao da osnažuje svoje alate za prevenciju samoubojstava kako bi pokušali prevenirati samoozljeđivanje.

'Dogodile su se neke tragedije - poput samoubojstava - koje su prenošene uživo, a koje su se možda mogle spriječiti da je netko shvatio što se događa i prijavio ih ranije', napisao je Zuckerberg u svom obraćanju sredinom veljače. Dodao je da umjetna inteligencija može pomoći u stvaranju boljeg pristupa problematici.

Tvrtka je u srijedu rekla da ažuriraju alate i pomoć koje nude ljudima koji možda razmišljaju o samoubojstvu, kao i podršku koju nude svim zabrinutim prijateljima i članovima obitelji. Postojeći Facebookovi alati za prevenciju samoubojstava integrirani su u Facebook Live. Ako ljude zabrine sadržaj nekog prijenosa uživo, oni mogu kontaktirati korisnika direktno, a mogu i sadržaj prijaviti Facebooku. Korisnici koji se nađu u problematičnoj situaciju primit će obavijest s alatima i pomoći, a mogu s nekim i uživo porazgovarati.

Facebook također testira umjetnu inteligenciju kako bi skenirali objave i komentare u kojima postoji indikacija da korisnik počinje razvijati ideje o samoubojstvu i prijavili ih timu za korisničku podršku za moguću intervenciju.

'S obzirom na to da se milijarde objava dijele svaki dan, oslanjamo se na zajednicu kako bismo brzo i precizno identificirali objave u kojima se spominju ideje o samoubojstvu', rekla je Sheryl Sandberg, operativna direktorica u Facebooku.

'Kao zajednica, ne možemo spriječiti svako samoubojstvo, međutim moramo se potruditi više kako bismo pomogli onima koji se muče', dodala je Sandberg. 'Kao društvo, trebali bismo ojačati sigurnosnu mrežu za one koji je pomoć najpotrebnija. Kao pojedinci, možemo obratiti pozornost na znakove upozorenja te djelovati promptno. Zajedno, možemo pomoći ljudima u nevolji.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:04