SKYNET, JESI LI TO TI?

FACEBOOKOV SUSTAV UMJETNE INTELIGENCIJE STVORIO VLASTITI JEZIK Društvenu mrežu ta je pojava do te mjere preplašila da su sustav smjesta ugasili

 CC

Sustav umjetne inteligencije koji se razvija u Facebooku stvorio je svoj vlastiti jezik, piše Digital Journal.

Naime, umjetna je inteligencija razvila sustav kodnih riječi kako bi pojedini agenti unutar sustava mogli učinkovitije komunicirati. Istraživači su nakon toga ugasili sustav jer su se pobojali da bismo mogli izgubiti kontrolu nad umjetnom inteligencijom.

Ovo nije prvi put da se umjetna inteligencija udaljila od obuke koja je napravljena na engleskom i napravila vlastiti jezik.Fraze koje je umjetna inteligencija počela koristiti za komunikaciju promatračima su djelovale besmisleno, međutim pojedinim su agentima unutar sustava bile potpuno razumljive.

Fast Co. Design piše da su Facebookovi istraživači nedavno primijetili da je njihov novi sustav umjetne inteligencije napustio engleski kao način međusobne komunikacije. Facebook je ilustrirao kako je dekonstrukcija i prenamjena engleskog jezika u rukama umjetne inteligencije izgleda.

- Ja mogu ja ja sve ostalo, rekao je 'Bob'.

- Lopte imaju nulu za mene za mene za mene..., odgovorila mu je 'Alisa'.

Ostatak su razgovora činile varijacije ovih rečenica. Premda izgleda kao da su riječi u rečenicama koje su koristili Bob i Alisa bez veze nabacane, istraživači vjeruju da su njih dvoje pokušali utvrditi koliko komada nečega treba svatko od njih uzeti.

Ponavljanje fraza 'ja' i 'za mene' pokazuju po kojem principu umjetna inteligencija shvaća zadatke i komunicira svoje potrebe. Bob je kasnije Alisi rekao 'Ja ja mogu ja ja ja sve ostalo', naočigled nudeći joj više predmeta.

Da su govorili na ljudima razumljivom engleskom ta bi rečenica zvučala vjerojatno ovako: 'Ja ću uzeti tri, a ti uzmi sve ostalo'. Bob i Alisa su čini se shvatili da im cijeli spektar engleskog jezika nije bio potreban da bi napravili ono što je bilo potrebno.

Moderna umjetna inteligencija funkcionira na principu 'nagrada' i 'koristi'. U ovoj instanci korištenje engleskog nije bilo nagrađeno pa je umjetna inteligencija stvorila učinkovitiji sustav.

'Agenti će napustiti razumljiv jezik i počet će koristiti kodirane riječi', rekao je Dhruv Batra, istraživač umjetne inteligencije u Facebooku. 'Ako ja ponovim neku riječ pet puta, druga će osoba to interpretirati kao da mi treba pet komada nečega. Ljudi na sličan način stvaraju žargon.'

Laboratorij za razvoj umjetne inteligencije koji je osnovao Elon Musk prošle je godine eksperiment s umjetnom inteligencijom proglasio uspješnim kada su dva agenta stvorila vlastiti jezik.

Google Translate je nedavno u svoj sustav za prevođenje ukomponirao mrežu 'živaca' po uzoru na ljudski mozak. Istraživači su potom otkrili da je umjetna inteligencija stvorila vlastiti jezik kako bi si pomogla pri prevođenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:07