SAJAM U BARCELONI

FOTO: HUAWEI LANSIRAO NAJMOĆNIJI 5G PREKLOPNI PAMETNI TELEFON NA SVIJETU Ne samo da ima veći ekran od novog Samsunga, već je i tanji!

 Promo
 

Samo četiri dana nakon što je Samsung podigao zastor sa svog preklopnog telefona Galaxy Fold, dan uoči početka sajma Mobile World Congress u Barceloni svoju je inačicu prikazao i Huawei.

Premda novinari nisu imali priliku osobno isprobati model nazvan Mate X, prema onome što je kineska tvrtka prikazala riječ je o prilično dojmljivom uređaju koji je tanji od Samsungova te ima veći ekran i kad je sklopljen i kad je rasklopljen.

Za razliku od Galaxy Folda koji u sklopljenom stanju ima glavni ekran na jednoj vanjskoj polovici dok se veći ekran skriva u unutrašnjosti, Huawei Mate X ima jedan ogromni panel koji se omotava oko vanjštine telefona. Kada je sklopljen, stoga, cijela jedna polovica panela funkcionira kao osnovni ekran, dok je druga polovica na stražnjoj strani i može služiti kao displej za snimanje selfie fotografija.

U brojkama to daje dijagonalu od 6,6 inča u sklopljenom stadiju te 8 inča kada se rasklopi, a sklopljen telefon ima debljinu od 11 milimetara. I specifikacije su prilično obećavajuće - unutra je sistemski čip Kirin 980, baterija od 4500 mAh (što ne zvuči kao mnogo s obzirom na površinu zaslona) te 5G modem Balong 5000 Huaweijeve kućne izrade. Mate X je dobio pojačanu Huaweijevu verziju brzog punjenja od 55 W, što bi trebalo prilično veliku bateriju dovesti do 85 posto kapaciteta u samo 30 minuta.

S lijeve strane ekrana nalazi se veliki prihvat za ruku u kojemu se nalazi modul kamere, koji nosi potpis Leice kao i ostali Huaweijevi flagship modeli, premda nisu otkriveni nikakvi detalji o samom postavu. Ono što se zna je da će imati ultraširokokutnu, širokokutnu i zum leću. Nema, dakle, zasebne selfie kamere jer nije ni potrebna - u kojoj god se fazi Mate X nalazi moguće je vidjeti što se fotografira na nekom od segmenata ekrana. U prihvatu za ruku je i tipka za paljenje, a na njezinu dnu USB-C utor.

Postoji mala nejasnoća oko toga gdje se točno nalazi senzor za otisak prsta - u tipki za paljenje ili ispod zaslona. Ispod dijela ekrana koji se pregiba nalazi se šarka koju je Huawei nazvao “sokolova krila”.

Promo

Rezolucija ekrana nije uniformna, nego ovisi u tome u kojem se obliku nalazi i to izgleda ovako: u sklopljenom stanju glavni ekran od 6,6 inča ima rezoluciju od 2480 X 1148 piksela, a stražnji 6,4-inčni 2480 X 892 piksela. Kada je ekran rasklopljen rezolucija je 2480 X 2200 piksela, a omjer stranica u tom načinu rada je gotovo jedan naprema jedan - konkretno, 8 : 7.1. Cijena Huaweija Mate X je, naravno, prilično visoka: 2299 eura za model sa 8 GB RAM-a i 512 GB interne memorije, a počet će se prodavati sredinom godine.

Huawei je na MWC-u u Barceloni lansirao još i novu generaciju svog laptopa Huawei MateBook X Pro, zatim nova prijenosna računala Huawei MateBook 13 i Huawei MateBook 14 te router Huawei 5G CPE Pro.

HMD Global predstavio pet novih telefona

HMD Global, kineska tvrtka koja proizvodi telefone pod Nokijinim brendom, na najvećem globalnom sajmu mobilne tehnologije Mobile World Congress u Barceloni u nedjelju je predstavila čak pet novih telefona. Najinteresantniji među njima je Nokia 9 PureView, prvi telefon s peterostrukom glavnom kamerom, dok svaki od ostala četiri košta manje od 175 eura eura.

Nokia 9 PureView je, za početak, limitirano izdanje, a unatoč peterostrukoj kameri i solidnom ostatku specifikacija, cijena će mu biti 599 eura, što je vrlo pristojno u eri četveroznamenkastih uređaja. Modul kamere ima potpis ugledne njemačke tvrtke Zeiss, leće su poslagane u krug na poleđini, plus dodatni otvor za bljeskalicu te za time-of flight kameru (TOF). TOF kamera je sve češća u telefonima i služi za dubinsko mapiranje okoliša. To omogućuje puno stvaranje puno preciznije 3D mape i u praksi može donijeti mnogo uvjerljivije zamućenje na fotografijama, jer se bilježi 1200 slojeva dubine. Tri kamere su crno-bijeli senzori od 12 megapiksela, dva su senzori u boji također od 12 megapiksela i svi imaju otvor blende od f/1.8 te žarišnu duljinu od 28 milimetara.

REFILE - CORRECTING INFORMATION HMD Global CEO, Florian Seiche, talks during the presentation of new Nokia mobile phones during the Mobile World Congress in Barcelona, Spain February 24, 2019. REUTERS/Rafael Marchante
REUTERS

Kamere ne mogu fotografirati zasebno - svaki put kada se okine fotografija rade sve leće i ta se slika spaja u jednu. Pošto monokromatski senzori navodno mogu uhvatiti 2,9 puta više svjetlosnih informacija od RGB senzora, Nokia 9 PureView trebala bi snimati strašno moćne fotografije pri slabijem osvjetljenju. Svaki put kad se snimi fotografija kamera bilježi između 60 i 240 megapiksela i onda to reducira natrag u 12-megapikselnu sliku. U praksi to donosi nešto sporiji rad, i to vidno sporiji, ali HMD Global kaže da se na tome još radi. Nema nikakvog zuma niti ultra širokog kuta. Kameru je pomogla razviti tvrtka Light, koja stoji iza kamere L16, sa 16 leća.

Dubinskom oštrinom može se manipulirati na razne načine, može se mijenjati nakon snimanja fotografije i može se stvarati fotografije na kojima su predmeti na različitim udaljenostima u jednakom fokusu. Ostatak telefona je zapravo sasvim konvencionalan: nažalost, nema ovogodišnji Qualcommov sistemski čip Snapdragon 855, nego lanjski 845. Ima 6 gigabajta RAM-a, 128 gigabajta memorije, 5,99-inčni Quad HD P-OLED ekran, bateriju od 3320 mAh, senzor za otisak prsta ispod zaslona, bežično punjenje, kućište otporno na vodu i prašinu po standardu IP67, 20-megapikselnu selfie kameru, Android 9 Pie s Android One certifikatom (što znači da je riječ o skoro pa čistom, stock Androidu)...

Međutim, Nokia ne zarađuje od svojih flagship modela - nego od telefona iz srednjeg i ulaznog razreda te od takozvanih “feature”, odnosno nepametnih telefona. Takvih je u Barceloni predstavljeno ukupno četiri. Nokia 4.2 je uređaj iz višeg ulaznog razreda s cijenom od 175 eura za verziju sa 3 GB RAM-a, odnosno 149 eura za onaj sa 2 GB. Ima dvostruku kameru i ekran od 5,71 inča. Nokia 3.2 stoji 119 eura i ima još veći, 6,2-inčni ekran, ali i plastično kućište. Oba telefona također su dio programa Android One. Nokia 1 Plus je pak dio programa Android Go, što je olakšana verzija Androida za telefone s maksimalno 1 GB RAM-a, i koštat će 89 eura.

Nokia je opet oživjela jedan “nepametni” telefon iz svog arhiva, ovaj put je riječ o modelu 210, koji će koštati 30 eura. Namijenjen je tržištima zemalja u razvoju i ima minijaturni 2,4-inčni QVGA zaslon, VGA kameru te podržava dual SIM. Ima izmjenjivu bateriju od 1020 mAh, utor za slušalice, 16 GB interne memorije, mico-USB utor te podržava lakšu verziju trgovine za aplikacije. Dakako, klasična igra Snake dolazi predinstalirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:06