ONLINE PREMIJERA U PARIZU

FOTO: JUTARNJI MEĐU PRVIMA ISPROBAO NOVOG KRALJA TELEFONSKE FOTOGRAFIJE Huawei P40 Pro ima optički zum od 5X, a i skoro sve Googleove aplikacije

Huawei P40 Pro
 Ilija Matanović / JUTARNJI LIST
 

Iako je svijet kakav poznajemo stao, neke aktivnosti, srećom, ipak idu dalje, kao što je bila današnja svjetska premijera Huaweijeve obitelji pametnih telefona P40. Naravno, umjesto velikog događaja sa stotinama novinara koji je bio zakazan u Parizu, premijera je održana online, ali Jutarnji list bio je jedan od medija koji je dobio priliku nekoliko dana ranije upoznati se s jednim od uređaja iz game - modelom P40 Pro.

Ilija Matanović / JUTARNJI LIST

Prije svega, Huawei je predstavio tri verzije - P40, P40 Pro te P40 Pro+. Kao i dosad, najveći naglasak u ovoj Huaweijevoj obitelji je na kameri. Senzori su veći nego na bilo kojem pametnom telefonu današnjice, P40 ima trostruku kameru s optičkim zumom od 3X, P40 Pro četverostruku s periskopskim optičkim zumom od 5X, a P40 Pro+ ima suludi dvostruki periskopski optički zum od 10X. Konkrentnije ocjene o kameri - kao i o samom Huaweiju P40 Pro u cjelini - donijet ćemo nakon detaljnijeg testiranja, ali na prvi dojam čini se da je sustav kamere prilično unaprijeđen u odnosu na već izvrsne sustave poznate iz obitelji P30 te Mate 30. Posebno se to odnosi na 5X optički zum na P40 Pro, koji ima i optičku stabilizaciju.

Pošto je riječ o flagship uređajima, i sve ostale komponente su, naravno, vrhunske. Uređaje pogoni sistemski čip Kirin 990 5G (imaju, dakle, i 5G povezivost), raspon RAM-a kreće se od 8 do 12 gigabajta, a interne memorije od 128 do 512 gigabajta. Baterije su također snažan adut Huaweijevih telefona, pa tako P40 ima ćeliju od 3800 mAh s brzim punjenjem od 22,5W, dok P40 Pro i Pro+ imaju baterije od 4200 mAh sa superbrzim punjenjem od 40W te bežičnim punjenjem od 27W. Otporni su na vodu i prašinu, imaju dual-SIM mogućnost, Wi-Fi 6+ povezivost, senzor otiska ispod ekrana (koji je iznenađujuće brz)...

Ilija Matanović / JUTARNJI LIST

Dizajn telefona je izvanredno pogođen. Sve četiri stranice ekrana su blago zaobljene prema dnu, što ima već poznati estetski efekt smanjenja bridova, ali ovaj put ima i praktičnu svrhu. Naime, pošto su i gornje i donje stranice zaobljene, puno je ugodnije držati telefon u ruci te povlačiti notifikacije i kontrolni panel s gornje strane, odnosno upravljati telefonom gestama s donje strane. Unutar ekrana se nalazi prilično velika rupa u ekranu, u kojoj se nalazi 32-megapikselna selfie kamera te 3D sustav otključavanja ekrana kod jačih modela (P40 ima samo 2D otključavanje). Stražnja strana je krajnje jednostavna, model koji smo dobili na test je u mat sivoj boji i ima vrlo finu teksturu koja solidno odbija otiske prstiju i ne klizi dramatično iz ruke. Grbe kamere su, logično, ogromne, ali i relativno privlačno dizajnirane.

PROMO

Ekrani su također značajno unaprijeđeni: riječ je o OLED ekranima s frekvencijom osvježavanja slike od 90Hz i Full HD rezolucijom. Regularni P40 ima dijagonalu od 6,1 inč, dok druga dva modela imaju panele od 6,58 inča i s vrlo izduljenim omjerom stranica od 19,8:9. Tako izduljeni ekran omogućuje da “punch-hole” otvor za prednji sustav kamera zapravo ne ulazi u sadržaj, jer se većina sadržaja u stvari “odreže” prije nego što dođe do rupe (zato je i rezolucija dosta neobična: 2640X1200 piksela).

Iako nije na razini Samsungovih ekrana iz serije S20 koji imaju osvježavanje od 120Hz, ekran na Huaweiju P40 Pro doista nije ni posebno daleko od toga. Vrlo je svijetao, reprodukcija boja je iznimna, a 90Hz donosi strašno gladak i ugodan prikaz slike.

Naravno, ono što je najveće pitanje kod ovih uređaja, kao i kod ostalih novih telefona koje Huawei izbacuje na tržiše, jest pitanje Googlea. Podsjetimo da je od svibnja prošle godine Huawei na “listi entiteta” američke vlade i - premda je riječ o vrlo kompliciranoj priči, ovdje je najvažnije samo ovo - nema pravo koristiti sustav Google Mobile Service (GMS). Konkretno, Huawei smije staviti Android na svoje telefone jer je to program otorenog koda, ali Google Huaweiju ne smije licencirati podršku za svoje aplikacije, a dodatni je problem što je GMS nužan i za brojne druge aplikacije. Međutim, gdje postoji volja, postoji i način, a ovdje, čini se, brojni programeri imaju mnoštvo volje (kao i novčanih razloga, jer Huawei s programerima dijeli puno veći dio prihoda nego Apple ili Google). Ukratko, dakle, na P40 moguće je instalirati praktički sve aplikacije na koje ste navikli.

Ilija Matanović / JUTARNJI LIST

Postoje iznimke, naravno - neće funkcionirati Uber, kao ni većina drugih aplikacija koje u svom temelju koriste GMS. Ali, kineska je tvrtka lansirala Huawei Mobile Service sa svojom trgovinom za aplikacije App Gallery u kojoj se nalaze skoro sve najkorištenije aplikacije (uključujući i one najpopularnije hrvatske - od banaka, medija, telekoma, prijevoznika...). Postoje i dodatni načini za instaliranje aplikacija putem kojih smo, recimo, na svoj testni P40 Pro instalirali i uspješno koristimo, recimo, čak i Google Maps, Google Earth, YouTube i brojne druge aplikacije koje Huawei ne smije staviti u App Gallery (ovdje bi to zauzelo previše prostora, ali u zasebnom tekstu u narednih nekoliko dana donijet ćemo detaljne upute o tome kako na nove Huaweijeve uređaje instalirati sve aplikacije koje su vam potrebne, uključujući i trgovinu aplikacija Google Play).

Ukratko, stoga, jedino ukoliko ste neizmjerno vezani uz Googleove aplikacije i servise, ovo nisu telefoni za vas. Svi koji imaju volje pozabaviti se instalacijama “sa strane” imat će pak sasvim funkcionalan softver koji se neće previše razlikovati od bilo kojeg drugog Androida, a kada i ako kineska tvrtka bude maknuta s američke liste proskribiranih, kako doznajemo iz Huaweija, dovoljan je jedan sofverski update da se uređaji pretvore u regularne telefone s punom službenom podrškom za Googleove servise.

Ilija Matanović / JUTARNJI LIST

Prednarudžbe za Huawei P40 i P40 Pro krenule su danas u 15 sati i trajat će do 5. travnja, a svi koji prednaruče uređaje na poklon će dobiti pametni sat Huawei Watch GT2 Sport. Preporučena cijena za Huawei P40 je 5999 kuna, a za P40 Pro 7799 kuna i kreću u prodaju od 6. travnja. Model P40 Pro+ na tržište dolazi u lipnju, zasad nije poznato hoće li doći na hrvatsko tržiše, ali u Europi će koštati 1399 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:46