KONTROVERZNI PROJEKT

FOTO Nakon osvajanja gradova, Google svojim kamerama kreće u pohod na - Amazonu

 AFP
Google je svoje (ne)popularne tricikle s 360 kutnim kamerama postavio na krov riječnog čamca koji će krstariti Amazonom

Nakon što je 'osvojio' većinu svjetskih metropola, Google kreće svojim kamerama u hvatanje predivnih prizora Amazone. Naravno, nije riječ o razglednicama 'pluća Zemlje' već o nastavku projekta Street View koji bi se vrlo lako mogao preimenovati u 'Jungle View'.

Naime, informatički je div svoje (ne)popularne tricikle s 360 kutnim kamerama postavio na krov riječnog čamca koji će krstariti Amazonom i hvatati panoramske prikaze izoliranih područja i zajednice najveće svjetske rijeke.

Osim toga, lokalno stanovništvo uposleno je vožnjom tricikla s kamerom kroz brojna riječna naselja kao i određene dijelove prašume.

Street View je svojim korisnicima već pružio nekoliko neobičnih virtualnih šetnji - od posjeta Stonehengeu do spuštanja niz skijaške padine planine Whistler u Kanadi. Međutim, Amazona je do sada najambiciozniji projekt Googlea kojim će korisnici dobiti mogućnost posjeta najizoliranijim područjima Amazone iz svojeg naslonjača.

U prvoj fazi projekta, Googleovi timovi plovi će niz 30 kilometara dugačak dio pritoka rijeke Rio Negro koji se proteže od naselja Tumbira, nedaleko od glavnog grada brazilske savezne države Amazonas - Manausa, do Terra Prete.

Nakon toga projekt se nastavlja nizvodno druge najduže rijeke na svijetu.

Google Street View do sada je izazvao brojne kontroverze zbog pritužbi brojnih građana da im se ugrožava privatnost. Njemačka, Indija i Austrija zatražile su zabranu provođenja projekta. No, Google tvrdi kako su njegove kamere dobrodošle u Amazonu.

Karin Tuxen-Bettman, voditeljica projekta Google Earth Outreach, na kompanijskom je blogu napisala kako su pozivnice za dolazak dobili od Fondacije za održivu Amazonu koja promiče svijest o osjetljivosti tog područja kao i kulturnim vrijednostima koje se često nalaze van dohvata ostatka svijeta.

Lokalni su volonteri dobili izobrazbu kako koristiti kamere, a neka će im oprema biti ostavljena kako bi mogli nastaviti svoj rad.

- Učeći lokalno stanovništvo kako koristiti naše alate ono će i dalje nastaviti dijeliti njihov pogled na svijet s ostatkom svjetske populacije - zaključila je Tuxen-Bettman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:17