INTERNET VOAJERI

FOTO: U PRAVO VRIJEME NA PRAVOM MJESTU Google Street View dekolte donio joj 14.000 kuna odštete

MONTREAL Automobili s Google Street View opremom poznat su prizor i na našim cestama. Snimili su na milijune fotografija ulica, cesta i avenija te kuća i stanara uz te prometnice. Naravno da među tolikom fotografijama postoje i neke koje nisu za svačije oči.

Jednu takvu, Google kamera snimila je u Montrealu 2009. godine u ulici u kojoj stanuje Maria Pia Grillo. Nakon što je Street View zaživio u tom kanadskom gradu, Maria je kao i tisuće njenih sugrađana pohitala na internet kako bi vidjela svoju kuću u popularnom servisu za navigaciju. No, tamo ju je dočekalo pravo iznenađenje.

Naime, kamere Street Viewa uhvatile su je u trenutku opuštanja na stepenicama ulaznih vrata. Marijin dekolte jasno je vidljiv na Street Viewu, a iako joj je Google 'zamutio' lice, njeni prijatelji i poznanici odmah su shvatili o komu je riječ.

Dvije godine kasnije Maria je podnijela tužbu protiv Googlea u kojem traži 'zamućivanje' cijele figure te odštetu od 45.000 dolara zbog psihičkih problema nastalih objavljivanjem fotografije, među kojima navodi depresiju i šikaniranje od strane kolega na poslu.

Google je pristao zamutiti fotografiju, ali odbili su platiti odštetu, tvrdeći kako je Maria snimljena na javnom mjestu te da nema dokazane veze između Street Viewa i njenih emocionalnih i psihičkih problema.

Sudac se složio s Googleom kad je u pitanju odšteta za 'duševne boli', ali ne i s opravdanjem oko privatnosti. Naime, sud je ustvrdio kako to što se neka osoba nalazi na vidljivom mjestu, ne znači da se odrekla prava na privatnost.

Maria je na kraju dobila odštetu od 2.250 dolara (oko 14.000 kuna) plus kamate, plus plaćanje sudskih troškova. Daleko od traženog iznosa, ali više nego dovoljno da se pošalje poruka kako se privatnost mora poštivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:25