10 NAJMOĆNIJIH MOGULA

FOTO: Velikima su ih učinili web i ludi gadgeti

Mnoge je iznenadilo što je na vrhu liste koju redovito objavljuje Vanity Fair šef Faceboka, omrznuti Cezar iz PaoloAlta

Mnogi od mogula na godišnjoj listi najmoćnijih i najutjecajnijih osoba na svijetu magazina Vanity Fair, su se ponovo digli iz mrtvih nakon teške recesijske godine. Ime koje se nalazi na samome vrhu iznenadilo je, međutim, mnoge. Prije dvije godine kad je Facebook uspio regrutitrati stomilijuntog korisnika, na svjetlo dana izronio je njegov direktor Mark Zuckerberg. Proglašen je novim Cezarom, a vlada iz Paolo Alta u Kaliforniji.

Međusobno ratovanje

Na drugom je mjestu Steve Jobs iz Applea. Nakon što je osvojio tržište mobilnih uređaja i glazbeni svijet, sada želi spasiti izdavaštvo. Njegov iPad prodao se u milijun primjeraka u samo 28 dana. S prodajom iPhonea, koja bi ove godine trebala dosegnuti 20 milijardi dolara, ne čudi da je Apple najuspješnija tehnološka kompanija na svijetu.

Sergey Brin, Larry Page i Eric Schmidt iz Googlea na trećem su mjestu. Analitičari predviđaju da bi Googleovi mobiteli Android mogli zasjeniti iPhone do 2012. godine. Trio navodno planira kupnju New York Timesa. Stari izdavački lisac Rupert Murdoch zasjedo je na četvrto mjesto. On najbolje funkcionira kad ratuje s onima koje smatra svojim neprijateljima, a u ovom slučaju to su The New York Times, Time Warner Cable i Google.

I luksuz se dobro prodaje

Najavio je da počinje naplaćivati novinski sadržaj na webu, što mu vjerojatno neće uspjeti do kraja, ali ga prikazuje kao spasitelja novina. Na petom je mjestu Jeff Bezos iz Amazona, kompanije koja prodaje više digitalnih knjiga nego onih u tvrdom izdanju.

Iza njega je Bernard Arnault iz carstva luksuza, kompanije LVMH. Najbogatiji je čovjek u Europi, a kako tvrdi Forbes, “težak” je 27,5 milijardi dolara. Sedmi je Michael Bloomberg, gradonačelnik New Yorka, koji grad drži u fantastičnom redu. Bloomberg je smanjio krimimal, poboljšao javno školstvo i dao zeleno svjetlo niz civilnih inicijativa.

Iza njega je Larry Ellison iz Oraclea, mogul softwarea, a deveti su Evan Williams i Biz Stone iz Twittera. Enormno popularan servis za mikroblogiranje ima 124 milijuna korisnika i dnevno raste za njih 300 tisuća.

Na desetom mjestu je Joe Malone iz Liberty Medije. Njegovo carstvo sa sjedištem u Kaliforniji ima krakove u medijima kao što su Starz i u Expediji, te i dalje kupuje kabelske televizije diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:00