CNIL

Francuski regulator za zaštitu privatnosti podataka pokrenuo preliminarnu istragu protiv TikToka

TikTok, u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance, već je pod istragom američkih, europskih i nizozemskih vlasti
TikTok
 Drew Angerer/Getty Images

Francuski regulator za zaštitu privatnosti podataka CNIL u utorak je priopćio da je pokrenuo preliminarnu istragu kako bi utvrdio krši li kineska aplikacija za dijeljenje videozapisa TikTok propise o zaštiti privatnosti.

TikTok, u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance, već je pod istragom američkih, europskih i nizozemskih vlasti zbog navodnog ugrožavanja privatnosti.

„Žalba na TikTok zaprimljena je u svibnju i sada smo na temelju nje pokrenuli istragu“, kazao je glasnogovornik CNIL-a.

Odbio je objasniti prirodu žalbe ni navesti tko ju je podnio.

„Zaštita privatnosti i sigurnost korisnika TikToka naš je glavni prioritet. Znamo za CNIL-ovu istragu i surađujemo s njom bez ikakvih ograda", odgovorili su iz TikToka na upit za komentarom.

U SAD-u su dužnosnici kazali kako TikTok predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost zbog osobnih podataka koje obrađuje.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će zabraniti TikTok te je njegovom vlasniku ByteDanceu dao rok od 45 dana za pregovore o prodaji američkog poslovanja Microsoftu.

U lipnju je Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB) priopćio da će osnovati radnu skupinu za procjenu TikTokove aktivnosti u EU nakon zahtjeva zastupnika u Europskom parlamentu, koje zabrinjava prikupljanje podataka i mogući rizici po sigurnost i privatnost.

Nizozemski regulator za zaštitu privatnosti u svibnju je također rekao da će istražiti na koji način TikTok obrađuje podatke milijuna mladih korisnika, podsjeća dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2020 01:34