OMOGUĆAVA A1 HRVATSKA

FUTURE OF WORK Pet ključnih vještina zaposlenika budućnosti: Evo što je third space mislioc i kako to postati

 Getty Images/iStockphoto
 

Napredne tehnologije i umreženost zauvijek su promijenile način na koji radimo: kako biti agilan, eksperimentalan, inovativan, produktivan i zadovoljan na poslu, a uz to kontinuirano testirati ideje i koncepte i učiti iz neuspjeha? A1 Hrvatska i Jutarnji vjeruju u budućnost u kojoj pobjeđuju inovativni, kreativni, znatiželjni, odvažni. U serijalu Future of Work donosimo vodiče i istraživanja stručnjaka kako do tamo stići. Dina Hrastović istražuje koje su nove vještine potrebne za poslove budućnosti.

Od 2012. raste zabrinutost svjetskih tvrtki zbog nedostatka radne snage s novim vještinama, a danas čak 80 posto direktora misli da na tržištu rada nedostaju vještine koje će biti potrebne za posao u novom, digitalnom okruženju, pokazala je analiza konzultantske kuće PwC iz 2018.

EKSKLUZIVNO: PRVI ISTRAŽIVAČKI SPECIJAL O NOVIM PRAVILIMA POSLA

Koje su to nove vještine bez kojih nećemo moći raditi? Tim na čelu s Ernie Wilsonom, dekanom na Sveučilištu Južna Kalifornija, tri godine istraživao je tržište rada i došao do zaključka da zaposlenici budućnosti, koje oni nazivaju Third Space Thinkers, imaju razvijenih ovih pet vještina:

1. 360° razmišljanje

Vještina sagledavanja problema iz različitih perspektiva i razmatranje različitih scenarija čini 360° razmišljanje. Problemi su danas sve kompleksniji i zahtijevaju od nas brzu, ali promišljenu reakciju. Stoga je sposobnost analitičkog razmišljanja spaja više pogleda na određeni problem talent za kojim su poslodavci u potrazi.

2. Razumijevanje različitosti

To podrazumijeva sposobnost rada u multidisciplinarnim i multikulturalnim timovima - i vještinu razumijevanja tuđih potreba (eg staviti se u tuđe cipele). To znači da znamo dobro slušati, upoznavati i poštovati druge, pogotovo one koje nužno ne razumijemo.

EKSKLUZIVNO: PRVI ISTRAŽIVAČKI SPECIJAL O NOVIM PRAVILIMA POSLA

3. Empatija

Često izjednačena emocionalnoj inteligenciji, empatija je ključan dio naših svakodnevnih odnosa. Jednako tako je i element naših poslovnih života ili bi bar trebala postati. Kako prema prijateljima i obitelji, tako i prema kolegama, klijentima i vanjskim suradnicima, očekuje se razumijevanje i poštivanje vrijednosti, mišljenja i osjećaja, te prikladan odgovor s naše strane ponajviše u kritičnim trenucima za tim.

4. Prilagodljivost

U okruženju koje se stalno mijenja pod utjecajem razvoja novih tehnologija, sposobnost prilagodbe najnovijim tehnologijama, saznanjima i trendovima jako je cijenjena. Promjene mnogu biti dramatične, no TS Misliocima one su sočan izazov radije nego noćna mora.

5. Intelektualna znatiželja

Biti inspiriran okolinom i vođen željom za novim saznanjima i zagonetkama, posljednja je karakteristika TS Mislioca. Intelektualna znatiželja osigurava temeljito i kvalitetno odrađen posao jer osim poslovnog zadatka, taj posao doprinosi i osobnom razvoju člana tima. Kreativna rješenja te motivacija za novim znanjima i brzim učenjem nužna su u rješavanju današnjih izazova.

KAKO DO POSLA U INOVATIVNOM OKRUŽENJU


Projekt Future of Work napravljen je u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i A1, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2022 14:08