MICROSOFT NA VELIKOJ SVEČANOSTI U REDMONDU PREdstaVIO NOVU GENERACIJU IGRAĆE KONZOLE XBOX

Gejmeri kritični oko Xbox Onea: Previše je ustupaka za zabavu, a nauštrb novih igračkih čudesa

Na prezentaciji održanoj u utorak u sjedištu kompanije u Redmondu u američkoj saveznoj državi Washington Microsoft je predstavio novu generaciju svoje igraće konzole nazvanu Xbox One.

Komandni centar

Točnije, nije riječ o pukoj igraćoj konzoli, nego o uređaju koji bi trebao postati komandni centar za svu multimediju u korisnikovu domu.

Preko Xboxa One tako će se moći navigirati televizorom, telefonirati preko Skypea, koristiti neke od brojnih aplikacija i surfati internetom, a uređajem će se moći upravljati i glasom te pokretima ruku. Hardverski je Xbox One značajno unaprijeđen u odnosu na prethodnika, Xbox 360 ima 500 gigabajta tvrdog diska, osmerojzegreni x86 središnji procesor, 8 gigabajta radne memorije, HDMI priključak, tri USB 3.0 utora, Blu-ray...

4K rezolucija

Impresivno zvuči i podatak da će podržavati 4K rezoluciju, odnosno 3840 X 2160 piksela. Dizajn konzole je nešto smireniji u odnosu na prethodnika, sada je to vrlo konzervativna, crna, uglata kutija, a i kontroler je doživio neke kozmetičke promjene, kao i ugradnju preciznijeg joysticka. Microsoft zasad nije objavio nikakve podatke o cijenama i datumu izlaska.

Serija zamjerki

Okorjeli gejmeri, dosad najvjernija publika Xboxa, ostali su pomalo razočarani. Prva zamjerka tiče se rabljenih igara: one će dolaziti na Blu-ray diskovima, ali će za igranje biti nužno instalirati ih na tvrdi disk, što znači da će svaka pojedina igrica biti povezana samo s jednim korisnikom. Ako bi tu istu igricu na svoj uređaj instalirao neki drugi korisnik - a Microsoft će to znati jer će za igranje najvjerojatnije biti nužna neprestana veza s internetom - taj će korisnik to morati i platiti.

Još je veći problem igranje igrica za Xbox 360 na Xboxu One, čega neće biti jer konzole rade na sasvim različitim arhitekturama jezgre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:23