PROBLEMI U INDUSTRIJI VIDEO IGARA

Glumci i kaskaderi koji rade na video igrama počinju štrajkati, traže bolje plaće i novi kolektivni ugovor koji se nije mijenjao više od 20 godina

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Američki glumci koji likovima u najpoznatijim video igrama daju glasove i pokrete te izvode kaskaderske vratolomije za potrebe animiranja štrajkaju zbog plaća, piše BBC.

Sindikat SAG-AFTRA koji zastupa većinu tih glumaca i kaskadera pozvao je na štrajk zato što poslodavci u industriji video igara 'onemogućavaju postizanje poštenog dogovora'.

Trenutno nije poznato koliko će dugo štrajk trajati.

Odvjetnici koji zastupaju tvrtke proizvođače video igara kažu da je sindikat odbio njihovu posljednju ponudu koja je uključivala momentalni rast plaća od 9 posto. SAG-AFTRA je tražila godišnje povećanje od 3 posto kroz sljedeće tri godine.

Štrajk koji počinje u petak 21. listopada utjecat će na proizvodnju video igara u 11 tvrtki, uključujući Activison, EA i Disney.

Interaktivne tvrtke za video igre (IVGC), koji zastupaju proizvođače video igara tvrde da je njihova ponuda koja uključuje momentalni rast plaća od 9 posto bolja od zahtjeva sindikata koji je tražio rast od 3 posto svake godine tijekom sljedeće tri godine.

IVGC je ponudio glumcima i kaskaderima dodatno povećanje od 950 dolara.

SAG-AFTRA kaže da su video igre 'industrija vrijedna više milijardi dolara' te da najuspješnije igre zarađuju više od najuspješnijih filmova. Međutim, za razliku od filmskih glumaca, glumci u video igrama ne zarađuju dodatno ako je igra uspješna.

'Tražimo dio novca od zarade na video igrama, s tim da bismo se tu ograničili samo na uspješne igre', stoji u izjavi SAG-AFTRA-e.

'Glavni glumci u video igrama često rade s jednakim intenzitetom kao i glumci u filmovima i bilo bi odlično kada bismo, poput kolega koji rade na filmovima bili u mogućnosti zarađivati i tantijeme', rekao je Neil Granger, britanski glumac koji je posudio glas likovima u igrama Assassin's Creed: Unity i Risen.

Granger dodaje da se studiji za izradu video igara okreću ka zapošljavanju filmskih glumaca i zvijezda nasuprot glumcima kojima je rad u video igrama stalni posao. 'Čak će i manje uloge početi odlaziti ljudima s profilima', predviđa Granger.

Nesuglasice između tvrtki proizvođača i sindikata oko opterećenja glasa glumaca je navodno rješen prije početka štrajka.

Sindikat je naime zatražio da se snimanja koja su naporna za glumčev glas ograniče na dva sata, ali da se plate dvostruko, kako bi se smanjilo opterećenje.

'Glumci u video igrama često moraju simulirati bolne smrte, glasove čudovišta, groktanje, lajanje i druge stresne vokalizacije koje mogu napregnuti i oštetiti glasove, ponekad i trajno', stoji u izjavi SAG-AFTRA-e.

Sindikat kaže da stvaratelji video igara često na snimanju nemaju koordinatora kaskadera dok se snimaju vratolomije i slične opasne scene te su pozvali da se taj problem korigira.

Predstavnici sindikata su u svojim kampanjama tražili veći transparentnost na projektima kako bi glumci znali više o scenama koje snimaju.

Video igre čija je proizvodnja započela prije 17. veljače 2015. neće pogoditi štrajk, a niti svaka tvrtka proizvođač neće biti pogođena štrajkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:12