KONKURENCIJA NE SPAVA

Google najavio svoj 'gPad' pokretan Androidom

Svoje verzije tableta planiraju i Acer, Dell, Lenovo te Nokia, no zasada jedini konkurenti iPadu su HP-ov Slate te 'iznenađenje iz Njemačke' - WePad

Bilo je neizbježno da nakon izlaska Apple iPada na tržište gotovo svaki računalni ili mobilni div koji drži do sebe izda svoju verziju tableta. Prema posljednjim informacijama Google je na korak do predstavljanja konkurenta iPadu.

Ako je vjerovati The New York Timesu, Google će na tržište tableta ući vrlo brzo, no informacije o njihovom gPadu, ili kako će se već zvati, zavijene su velom tajne.

Operativni sustav će mu vjerojatno biti Android, a ne ChromeOS koji se trenutno nalazi u izradi jer, kako Wired navodi, provjereno konkurira Appleovom.

Googleov će tablet, baš kao i Appleov iPad , biti samo uvećana verzija njihova prvog mobilnog telefona Nexusa One što je i logičan sljedeći korak. Također, prema NYT-u Google je već u ozbiljnim pregovorima s izdavačima knjiga kako bi privukli što više sadržaja na svoj uređaj. Očekuje li nas velika borba za autorska prava knjiga tek ćemo vidjeti.

Ni Nokia, jedan od najvećih proizvođača mobilnih uređaja, ne miruje. I oni su također najavili predstavljanje vlastitog čitača elektronskih knjiga. Isto je i sa Hewlett-Packardom čiji bi 'slate' čvrstu poziciju iPada trebao uzdrmati sredinom godine.

Kao glavne prednosti vlastitog tableta HP ističe kameru i USB ulaze na koje će se moći priključiti oprema poput miša, tipkovnice ili printera bez kupovine ikakvih potrebnih dodataka kao što je slučaj s iPadom. HP sa sobom donosi i velikog konkurenta Appleu, Microsoft, na čijem bi se operativnom sistemu trebao temeljiti tablet.

'Punim pogonom' rade i Acer, Dell te Lenovo.

Međutim, dok Apple svakim danom prodaje sve više i više iPada, a do sada je supergadget završio u rukama preko 300.000 korisnika, na obzoru se sasvim neočekivano pojavio - WePad, koji bi ozbiljno mogao poremetiti planove informatičkih divova.

WePad je vizija tableta tvrtke Neofonie čiji će operativni sustav biti baziran na 'najboljem od dvaju svjetova', to jest i na Androidu i na Linuxu. Imat će jači procesor nego iPad, veći ekran te razlučivost.

Barem za sada WePad izgleda kao bolja opcija . Uz kameru, USB ulaze, čitače memorijskih i SIM kartica, tu je i podrška za Javu, Flash i Adobe AIR koji iPadu nedostaju.

Također su u planu dvije verzije, od 16 i 64 GB, od kojih jača dolazi s GPS-om i mogućnošću reprodukcije HD filmova. Potencijalni 'iPad killer' na tržište dolazi u srpnju dok će masama biti dostupan od kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:28