NOVI BUZZ NA INTERNETU

Google predstavio novog konkurenta Facebooku i Twitteru

Internetski je div shvatio kako gubi prevelik 'dio kolača' u društvenim mrežama pa je odlučio 'promaknuti' Gmail i predstaviti novi Google Buzz

Facebook, MySpace, Twitter, hi5, LinkedIN, StudiVZ, Odnoklassniki, Habbo... Ukoliko ste prepoznali samo prva tri pojma zapitajte se koliko dobro poznajete društvene mreže na internetu.

No, unatoč velikoj ponudi svi vrsta i oblika društvenih, Google je zaključio kako još jedna ne bi bila na odmet pa je sinoć predstavio Google Buzz, piše portal Netokracija.com.

Njime će Google u već popularan internetski e-mail servis, Gmail, dodati elemente društvenih mreža.

- Statusi po uzoru na Twitter? Uključeni. Slike i video zapisi koje svakodnevno viđamo na Facebooku? Nema problema. Lokacijske mogućnosti slične GoWalli i Foursquareu? Svakako - navode na Netokraciji.

Uz to, velika prednost Buzza nad ostalim društvenim servisima je i činjenica da kreće s 'letećim startom', to jest nadograđuje se na Gmail koji već ima 140 milijuna korisnika.

Netokracija podsjeća kako Google do sada nije imao previše sreće s projektima društvenih mreža. Orkut je popularan samo u Brazilu i Indiji, a i rijetki koriste Googleov pandan standardu za društvene mreže OpenSocial. Googleovi inženjeri baš i nisu spretno implementirali social mogućnosti u svoje proizvode

Međutim, ovaj bi puta moglo biti drugačije, a nadu ulijevaju i pozitivne reakcije na Buzz na Twitteru te drugim mrežama.

- Google Buzz mogao bi uspjeti ukoliko na jednostavan način uvede korisnike Gmaila u mikroblogiranje i ne pretjera s mogućnostima i sadržajima - ističe Netokracija.com.

Buzzu na ruku ide i činjenica da je Facebook službeno odustaje od pojma privatnost.

- Google je odlučio iskoristiti svoju veliku prednost – Gmail! Uz Facebook, Twitter i sve ostale društvene mreže i alate za komuniciranje i organizaciju – i dalje koristimo e-mail. Šaljemo datoteke, dogovaramo sastanke, komuniciramo. Google Buzz automatski će dodavati i pratiti ljude s kojima komunicirate putem e-maila, a isto ga koriste - Netokracija.com prenosi izjavu Tima O'Reillyja, osnivača i direktora kompanije O'Reilly Media.

O čemu se točno radi te kako će Buzz konkurirati etabliranim društvenim mrežama uskoro ćemo vidjeti.

Google Buzz uz veliku bazu korisnika omogućavati će sljedeće:

  • Pisati statuse kao što to radite na Twitteru;
  • Dodavati fotografije i video sadržaje kao na Facebooku;
  • Podijeliti zanimljive članke i sadržaje kroz integraciju s Twitterom, servisom za praćenje RSS kanala Google Reader te fotografskim servisima Picasa i Flickr;
  • Ograničiti ono što dodajete na Google Buzz na neke od svojih kontakata, tako da bi servis mogao biti interesantan i tvrtkama te grupama koje već koriste Google Apps;
  • Podijeliti s svojim kontaktima i lokaciju gdje se nalazite po uzoru na Gowallu i Foursquare.

Ukoliko Google doda novi servis i u svoj set aplikacija Google Apps, Google Buzz mogao bi izravno konkurirati platformama za stvaranje privatnih društvenih mikroblogerskih mreža poput Shout’Ema, Yammera, itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. srpanj 2024 21:22