RATOVI TEHNOLOŠKIH DIVOVA

Google za patente traži 4 milijarde, Microsoft mu nudi milijun dolara

 AP

Sudski ratovi oko patenata među tehnološkim divovima, vrijedni stotine milijardi dolara, čini se, nemaju kraja: prekjučer je okršaj između Samsunga i Applea dobio najnoviji nastavak, a dan prije su se zakrvili Google i Microsoft.

Iako je već bio u potpunom nokautu, Samsung je prekjučer dobio slamku spasa: nadležni američki sud naredio je kompaniji iz Cupertina da mora korejskome divu dati na uvid svoj ugovor s trećom tvrtkom, HTC-om, o korištenju Appleovih patenata.

Kakve veze odnos Applea i HTC-a ima sa Samsungom? Ima. U kolovozu je presuđeno da Apple ima dobiti milijardu dolara odštete od Samsunga na ime navodnog kršenja Appleovih patenata, a u prosincu će se odlučivati o Appleovu zahtjevu da se trajno zabrani prodaja spornih Samsungovih proizvoda, osam pametnih telefona i tableta Galaxy Tab 10.1. To bi za korejsku tvrtku bio katastrofalan udarac.

Ogromne zarade

Samsung se planira boriti: ako je Apple već svoje patente prodao HTC-u, onda može i njima, uz financijsku kompenzaciju, pa zabrane nisu potrebne. Osim toga, moći će vidjeti i koliko je točno tantijema platio HTC te tako izbjeći da ih Apple propisno odere.

No, to nije sve. Apple i Samsung vode još jedan proces pred američkim sudom u kojemu su Korejci poduljem popisu Appleovih uređaja za koje tvrde da su ukrali Samsungove patente (na kojemu je i iPhone 5) dodali iPad Mini, iPad i iPod Touch, uključujući njegove tri prethodne generacije. Taj drugi proces uključuje i Appleovu protutužbu u kojoj tvrde da je zapravo Samsung oteo njihove patente i traže zabranu prodaje uređaja Galaxy Nexus i Galaxy S3.

U utorak u Seattleu, na posljednjem danu sudskog procesa između Microsofta i Googlea u kojemu se odlučuje o tome koliko bi Microsoft trebao za korištenje njihove zaštićene tehnologije platiti Motorola Mobilityju (čiji vlasnik Google), svjedočio je ekspert Michael Dansky. Ustvrdio je da će Microsoft od uređaja s Motorolinom tehnologijom do 2017. zaraditi 94 milijarde dolara, što oni, naravno, osporavaju, a sude se zato što Motorola (odnosno Google) smatra da za svoje bežične i videopatente treba primati 4 milijarde dolara na godinu, a Microsoftov šef Steve Ballmer je bio spreman platiti - milijun.

Sporovi i izvan Amerike

Da stvar bude kompleksnija, to su samo procesi koji se vode u Americi, tehnološki giganti proganjaju se i pred sudovima drugih zemalja. U središtu priče gotovo uvijek su Apple i Microsoft, koji optužuju Google i njegove partnere poput Samsunga koji koriste operativni sustav Android.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:45