KRAĐA IDENTITETA

Haker prodaje ukradene Facebook profile za 1,35 i 2,45 kune

 Sipa
Internetski prevarant poznat samo po nadimku Kirloss prodaje više od 1,5 milijuna Facebook računa za 'sitniš'. Vaš bi profil mogao biti jedan od njih, piše portal ITworld.com

Kao i sve priče i ova ima dobru i lošu stranu. Dobra je ta da sada napokon znamo koliko jedan Facebook profil vrijedi na slobodnom tržištu - između 25 i 45 centi to jest između 1,35 i 2,45 kuna.

Loša vijest? Način na koji je dobra isplivala na površinu.

Prema informacijama s kojima raspolaže iDefense , kompanija u vlasništvu VeriSigna koja se bavi zaštitom internetskih korisnika od raznih prijetnji poput virusa, hakera i sličnih, ruski haker poznat samo po nadimku Kirloss prodaje 1000 Facebook profila za 'pravu sitnicu'. Cijene se kreću između 25 dolara, ukoliko profil ima deset ili manje prijatelja, i 45 dolara, za profile s jedanaest ili više prijatelja.

Vjeruje se kako je upravo Kirloss prošlog mjeseca uzrokovao paniku na Facebooku lažnim e-mail porukama u kojima se traži da korisnik resetira svoju zaporku upisivanjem stare. Izgleda da je na hakerski napad 'nasjelo' oko 1,5 milijuna korisnika te najpopularnije društvene mreže čiji se profili upravo prodaju na forumu portala antichat.ru .

Je li vaš portal među 'ukradenima'? Ne postoji način da saznate osim ako nije primijetili da vam se na Facebook zidu ispisuju stvari pod vašim imenom koje vi niste odobrili.

Također, ukoliko ste nedavno odgovorili na e-mail koji je od vas tražio da se prijavite na Facebook vrlo je velika šansa da je upravo vaš profil završio na prodaji. Pametno bi bilo ovog trenutka promijeniti lozinku na Facebooku .

Što osoba koja kupi vaš profil dobiva?

Za početak može druge korisnike zaraziti brojnim virusima stavljajući na zidove vaših prijatelja poveznice koje sadržavaju zloćudne programe, poput Koobface crva koji je prošle godine mučio Facebook.

Nadalje, može od vaših prijatelja izvući velike količine novaca pretvarajući se da ste to upravo vi i da ste zapeli u inozemstvu bez 'prebijene pare' te ih molite da vam pošalju koliko god mogu da se vratite kući.

Haker koji posjeduje vaš profil može vas osramotiti, napastovati ili čak ucjenjivati.

Međutim, prava prijetnja dolazi od povezanosti Facebooka s drugim internetskim stranicama i portalima. Prijavljivanjem na Facebook korisnici se najčešće automatski prijavljuju i na druge stranice.

Ukoliko pak ne koristite Facebook Connect opciju, većina ljudi koristi istu lozinku za više stranica. Jednom kada haker u posjedu ima vašu e-mail adresu i lozinku, može napraviti dosta štete.

Zato, ukoliko se želite zaštititi od raznih internetskih prijetnji nemojte imati jednu univerzalnu lozinku već miješajte više njih za omiljene stranice. Uz to, mijenjajte glavnu zaporku recimo za Facebook i sandučić e-pošte u određenim periodima. Također, ne nasjedajte svaku poruku koja je označena 'hitno' koliko god hitno zvučala. Ako vam je prijatelj zarobljen u inozemstvu vjerojatno ćete znati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:42