TESTIRALI SMO

HONOR PLAY DONOSI TOP PERFORMANSE PO PRISTUPAČNOJ CIJENI Iako je usmjeren na igrače video igara, zadovoljit će i sve korisnike željne moćnog mobitela

Vrlo izduljeni LCD ekran ima dijagonalu od 6,3 inča i Full HD+ rezoluciju
 

I dok na jednoj strani spektra top modeli pametnih telefona probijaju psihološku granicu od 1000 dolara ili eura, na drugoj se strani pojavljuje sve više odličnih uređaja po sve nižim cijenama.

Tehnologija s flagshipa sve se više spušta na srednji rang ili čak na ulazne modele. Brojne tvrtke, mahom kineske, etablirale su i podbrendove koji se snažno oslanjaju na online prodaju i jeftin marketing dok istovremeno koriste najbolje komponente kojima imaju pristup njihove krovne kompanije. Jedan od takvih brendova je Honor, sestrinska tvrtka moćnog Huaweija. Honor donedavno nije imao osobito snažan ulaz na hrvatsko tržište, ali stvari su se promijenile i izvjesno je da ćemo viđati sve više telefona s tim potpisom.

Posljednji model koji su predstavili i koji se od 1. rujna prodaje u Hrvatskoj je Honor Play, telefon koji je prezentiran kao uređaj za gejmere, što je sve lukrativnija tržišna niša. Naravno, pošto su igre grafički i procesorski najzahtjevniji tip sadržaja, takvi uređaji zahtijevaju iznimne interne komponente, što uglavnom znači i visoku cijenu. Honor Play u sebi sadrži neke vrhunske hardverske komponente kakve se inače nalaze na telefonima iz najvišeg cjenovnog razreda, premda je jasno da postoje određeni kompromisi kako bi se cijena zadržala na 2799 kuna za koliko se prodaje u nas. Generalni je dojam da je teško pronaći opciju koja za tu cijenu daje toliko telefona.

Uz crnu i plavu dolazi i u ovoj uživo iznenađujuće privlačnoj ljubičastoj

Kućište uređaja je metalno, od brušenog aluminija, i riječ je o dizajnu koji nije ni po čemu poseban, tipičan je za ovo doba. Uređaj je tanak, zaobljen i ugodno leži u ruci. Dolazi u crnoj, plavoj i nekoj verziji ljubičaste koja je iznenađujuće dopadljiva (na englskom se zove violet). Iako ima vrlo veliki ekran dijagonale 6,3 inča ne doima se ogromno, premda je, naravno, praktički je nemoguće jednom rukom dosegnuti vrh telefona da biste pogledali notifikacije. Sa stražnje strane se nalazi senzor za otisak prsta koji je možda malo previsoko, ali je ipak dohvatljiv. Kao i svi senzori za otisak iz Huaweijeve obitelji nevjerojatno je brz i precizan. Uređaj se može otključavati i prepoznavanjem lica, što radi odlično i vrlo brzo. Ima značajku “raise to wake”, što znači da je u praksi dovoljno samo podići telefon sa stola i još dok ga prinosite licu on će se otključati. Naravno, pošto funkcionira samo uz pomoć prednje kamere za pretpostaviti je da sigurnosni aspekt nije tako napredan kao kod, recimo, iPhonea.

Izrada je vrlo korektna, sve je na svom mjestu, materijali su naočigled kvalitetni. Točnije, kvalitetnim se čini sve osim stakla koje prekriva LCD ekran - već nakon nekoliko dana pojavile su se mikroogrebotine, premda telefon nikada nije došao u kontakt s bilo čime osim unutrašnjosti džepa na trapericama. Zaštita ekrana stoga je topla preporuka. Zadržan je utor za slušalice, a prilična je šteta što telefon nema stereo zvučnike. Prvo, telefon koji se reklamira kao gejmerski morao bi ih imati, a drugo, taj jedan zvučnik koji postoji smješten je s donje strane pa se lako prekrije rukom prilikom igranja. Inače je dosta glasan i relativno dobrog zvuka, a iako Honor reklamira neku vrstu 3D surrounda, bojim se da od toga nema ništa. Još jedna stvar koja je usmjerena gejmerima je takozvani “AI 4D Smart Shock”, što je 30 vrsta vibracija koje bi trebale korespondirati s događajima na ekranu i tako podići doživljaj igre. Na papiru zvuči zanimljivo, u praksi je samo iritantno.

Umjesto tri Androidove navigacijske tipke postoji opcija korištenja jedne
Na gornjoj strani se nalazi evidentno neizbježni “notch”, a zvučnici, nažalost, nisu stereo

Ekran je Full HD+ LCD koji je vrlo izduljen i na vrhu ima očito neizbježni “notch”. Riječ je o solidnom panelu koji ima gustoću prikaza od 409 piksela po inču, razina svjetline je adekvatna i vrlo je živih boja. Honor Play je opremljen sistemskim čipom Kirin 970, najjačim koji je Huawei dosad imao (uskoro dolaze prvi telefoni s novom generacijom), i uz 4 gigabajta RAM-a performase su odlične. Uređaj je opremljen i misterioznom značajkom “GPU Turbo” koja bi trebala ubrzati grafičke performanse i istovremeno smanjiti potrošnju energije. Radi li GPU Turbo zbilja išta konkretno ili je riječ samo o marketinškom izumu naposljetku nema ni veze, jer se mora priznati da igre - a posebno one za koje je telefon optimiziran, kao Asphalt i PUBG - rade sjajno na ovom telefonu, čak i u najjačim postavkama grafike. Sve je teklo glatko i bez preskakivanja, a nije bilo ni pretjeranog zagrijavanja telefona.

Softver je još uvijek Android 8.0 s Huaweijevom nadogradnjom EMUI 8.2 koja se neće svidjeti svakome, ali iz generacije u generaciju postaje sve bolja i sve manje nametljiva. Ima nekih korisnih opcija, recimo, Smart Rotate koja prati položaj lica i po tome rotira ekran. Na primjer, ako ležite u krevetu na boku i čitate ili igrate nešto na telefonu najčešće će se orijentacija ekrana okrenuti na bočnu, što možda ne želite. No s ovom opcijom prednja kamera prati položaj lica i drži ekran u optimalnom položaju za čitanje (ili igranje). Postoji opcionalna navigacija jednom virtualnom tipkom na dnu ekrana, s kojom jedan kratki pritisak znači povratak, dulji pritisak je odlazak na početni zaslon, a u multitasking se ulazi povlačenjem tipke na bilo koju stranu. Google Assistant se priziva povlačenjem prstom od dna ekrana prema gore.

Honor je zadržao utor za slušalice, a zvučnik se često prekrije rukom tijekom igranja
Kamera je solidna pri idealnim uvjetima, ali ne spada u najveće adute ovog telefona

Kamera je očigledno jedan od detalja na kojima je Honor odlučio tražiti prostor za uštede. Nije sasvim grozna, jer kao i većina kamera iz tog cjenovnog razreda - kada joj se pruži dovoljno svjetlosti rezultati su korektni, ponekad čak i odlični. Ali čim se odmaknete od idealnih uvjeta nastupaju problemi. Ako vam je kamera ekstremno važna, ovo nije telefon za vas. Baterija ima solidan kapacitet od 3750 mAh i skoro će uvijek izdržati cijeli dan rada te bilježiti 4 do 5 sati upaljenog ekrana. Naravno, ako se više sati igraju zahtjevniji naslovi to neće biti slučaj, ali to vrijedi za praktički svaki telefon na tržištu.

Sve u svemu, Honor Play nije ni po čemu spektakularan uređaj, ali jest vrlo impresivna cjelina, posebno s obzirom na cijenu. Zadovoljit će one koje traže telefon za intenzivnije igranje i konzumaciju medijskih sadržaja, ali i svakoga tko želi uređaj snažnih performansi, s velikim i kvalitetnim ekranom, dugovječnom baterijom te relativno premium dojmom izrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:59