ISTRAŽIVANJE BSA

Hrvati ukrali 49 milijuna dolara u softveru: Svako drugo računalo ima ilegalne programe

 iStock

ZAGREB - Više od polovice korisnika računala u Hrvatskoj, konkretno 51 posto, koristi neku vrstu nelicenciranog softvera, a ukupna vrijednost tog ilegalnog softvera iznosi 49 milijuna dolara. Iako je riječ o padu od 1 posto u odnosu na 2013. godinu, i dalje se radi o ogromnom postotku, pokazalo je to novo istraživanje Microsoftove organizacije BSA The Software Alliance.

U istraživanju pod nazivom “Seizing Opportunity Through Licence Compliance” anketirani su potrošači, IT menadžeri i poslovni PC korisnici, a poseban je naglasak stavljen na potencijalne opasnosti u korištenju ilegalnog softvera. BSA tako trvdi da su samo u 2015. godini cyber napadi stvorili više od 400 milijardi dolara troškova. Što se tiče globalne situacije, nelicencirano je 39 posto instaliranog softvera, što je također manje u odnosu na prethodno istraživanje iz 2013. godine, kada je takav softver koristilo 43 posto svjetskih računala. Pomalo je iznenađujuće da u globalnim razmjerima čak 25 posto bankarske industrije i industrije osiguranja koristi ilegalni softver. Direktori informatičkih sektora procjenili su u istraživanju da 15 posto njihovih zaposlenika instalira softver u kompaniji bez njihova znanja. Ali s obzirom na to da je takav postupak priznalo 26 posto ispitanih zaposlenika, očito je da njihovi nadzornici potcjenjuju problem.

Nadalje, regija s najvećom ukupnom stopom nelicenciranog softvera je Azija - Pacifik, sa 61 posto, što je tek jedan posto manje u usporedbi s 2013. godinom, a slijedi naša regija Centralna i Istočna Europa sa 58 posto (tri posto manje od 2013.), što pokazuje da je Hrvatska iak nešto bolja od zemalja u okruženju. Potom slijede Bliski Istok i Afrika sa 57 posto (pad od 2 posto). Sjeverna Amerika, naravno, i dalje ima najnižu stopu od 17 posto, iako taj postotak predstavlja vrijednost od 10 milijardi dolara. U Zapadnoj Europi ukupna stopa pala je za jedan posto, na 28 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:49