OGORMAN USPJEH

Hrvatska firma instalirala svoj softver na satelit u svemiru: Okupili su se studenti, počeli su s dva zaposlenika, a sad...

Ekipa Protostar Labsa u ESA-i

 Protostar Labs
Postali smo prva hrvatska tvrtka čiji je softver implementiran na jednom od satelita u svemiru

Osječka tvrtka Protostar Labs uspješno je implementirala svoj softver na satelitu Europske svemirske agencije, čime su, kako nam je prenio direktor Filip Novoselnik, postali prva hrvatska tvrtka čiji je softver implementiran na jednom od satelita u svemiru.

- Riječ je o satelitu OPS-SAT Europske svemirske agencije, koji se koristi za testiranje i validaciju novih metoda kontrole svemirskih misija i novih tehnologija za ugrađena računala na satelitima. Razvili smo i primijenili vlastite algoritme za detekciju anomalija kako bismo otkrili nepravilnosti u telemetrijskim podacima s letjelice koristeći FPGA (engl. Field Programmable Gate Array) računalo na satelitu. Rezultate poslane sa satelita natrag na Zemlju primili smo 20. svibnja ujutro, čime je projekt uspješno završen - rekao nam je Novoselnik i dodao da su na razvoju i testiranju softvera intenzivno radili posljednja četiri mjeseca, što je uključivalo i odlazak u European Space Operations Center (ESOC) u Darmstadtu, gdje su njihovi inženjeri radili s inženjerima Europske svemirske agencije.

- Naš softver prošao je rigorozna testiranja kako bi bio usklađen s najvišim standardima svemirske industrije. Nadamo se da će ovo postignuće potaknuti interes među mladim inženjerima, znanstvenicima i poduzetnicima te inspirirati nove generacije da se uključe u svemirske tehnologije i istraživanja - istaknuo je Novoselnik i dodao kako u Protostar Labsu vjeruju da Hrvatska ima velik potencijal za doprinos globalnoj svemirskoj industriji te se raduju budućim izazovima i prilikama koje će omogućiti daljnje napredovanje naše zemlje u tom uzbudljivom području.

Protostar Labs tvrtka je sa sjedištem u Belišću i razvojnim uredom u Osijeku, koja se već dokazala i etablirala na svjetskom tržištu u području rješenja zasnovanih na umjetnoj inteligenciji (AI) i računalnom vidu. Sve je počelo s druženjima u Astronomskom društvu Anonymus u Valpovu 2019. godine, gdje su se okupljali današnji ključni ljudi tvrtke, tada studenti osječkog FERIT-a. Počeli su s dva zaposlenika, a danas ih imaju 15. Uz niz projekata koje su odradili za velike kupce, Protostar Labs u suradnji sa zagrebačkim FER-om već neko vrijeme radi na još jednom projektu za ESA-u. Razvijaju modul koji karakterizira svjetlosno onečišćenje na Zemlji.

- Taj se modul sastoji od senzora, koji treba letjeti na satelitu u niskoj orbiti i prikupljati svjetlo koje dolazi sa Zemlje te raditi s algoritmima analize tih signala, koliko ima kojih pojedinih lampi na Zemlji, koliko je onečišćenje u kojem dijelu svijeta... Imamo dogovor s tvrtkom koja planira lansirati jedan veliki satelit da nam da jedan mali slot, poziciju na satelitu, gdje ćemo staviti naš modul - ispričao nam je Novoselnik prošle godine kada smo u Jutarnjem listu predstavljali njihovu tvrtku. Taj je projekt još u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 08:03