SLUŽBENO PREDSTAVLJANJE

HRVATSKA MEĐU PRVIM ZEMLJAMA U KOJE STIŽE iPHONE X Najavljuje se navala, ali cijena će biti i više nego paprena, za mnoge Hrvate ovaj put i pretjerana

 REUTERS

Nakon silnih mjeseci iščekivanja, nagađanja, glasina i curenja podataka, Apple je sinoć napokon predstavio svoj novi model pametnog telefona iPhone X (izgovara se “ten”, deset na engleskom).

Kao i obično, Apple nije uspio ništa sačuvati u tajnosti, jer su apsolutno svi detalji o novome uređaju procurili kroz proizvodno-dobavljački kanal. Pa je tako nakon tri godine nepromijenjenog dizajna iPhonea najprodavaniji Appleov proizvod sada napravljen po modernim postulatima. Ima zaslon od ruba do ruba, gotovo bez bridova, samo uz svojevrsni poluotok s gornje strane u kojemu su smješteni senzori i kamera. Zaslon ima dijagonalu od 5,8 inča, napokon je riječ o ekranu s OLED tehnologijom i zove se Super Retina te ima razlučivost od 2436 X 1125 piksela, što daje gustoću prikaza od 458 piksela po inču. iPhone X dolazit će u dvije boje - svemirsko sivoj i srebrnoj - stražnje staklo je ojačano metalnom strukturom, a između dvije staklene plohe je okvir od nehrđajućeg čelika. Otporan je na vodu i prašinu.

Nažalost, točnim su se pokazale glasine o cijeni: osnovni model sa 64 gigabajta memorije koštat će 999 dolara u SAD-u, a onaj sa 256 GB 1149 dolara. Narudžbe počinju 27. listopada, isporuke kreću od 3. studenog, a to vrijedi i za Hrvatsku koja će biti jedna od prvih zemalja na popisu. Pitanje je, međutim, koliko će primjeraka biti alocirano za Hrvatsku, jer će navala sigurno biti ogromna, a broj dostupnih uređaja u startu vjerojatno nedovoljan. Koliko će pak osnovni model koštati u Hrvatskoj još se točno ne zna, ali vrlo vjerojatno će to biti više od 9000 kuna, a možda i do 10 tisuća, ako se uzme u obzir da će, recimo, u Njemačkoj stajati 1149 eura, u Španjolskoj i Francuskoj 1159 eura, u Velikoj Britaniji 999 funta...

Kao što se i očekivalo, nema više fizičke tipke “home”. iPhone X se stoga može probuditi samo pritiskom na ekran, a za ulazak, odnosno povratak na početni zaslon samo se povuče prstom od dna prema gore. Ta značajka radi u cijelom sistemu, iz bilo koje aplikacije. Za multitasking se pak povuče od dolje i malo zaustavi prst, za pozivanje Siri se pritisne tipka za paljenje - koja je većih dimenzija - a za kontrolni centar se povuče prstom od gore.

Kako više nema fizičke tipke, nema ni senzora za otisak prsta pa se za otključavanje telefona koristi prepoznavanje lica. Ta se značajka se zove Face ID. Poluotok koji ulazi u vrh zaslona uz prednju kameru, mikrofon, zvučnik, senzor ambijentalnog osvjetljenja i senzor za blizinu sadrži i takozvani True Depth Camera System. Sastoji se od takozvanog “flood illuminatora”, infracrvene kamere i “dot projectora”, koji skupa naprave matematički model lica vlasnika i potom ga prepoznaju za otključavanje. Sustav mapira geomteriju lica na 30 tisuća točaka i adaptira se fizičkim promjenama. Face ID-ju ne smetaju ni naočale, ni brada, ni kape, radi po danu i noći i ne može se prevariti fotografijom, tvrdi Apple. Čak ni maske koje su napravili stručnjaci iz Hollywooda nisu ga uspjele prevariti. Šanse da netko drugi može otključati iPhone X su 1 u milijun (doduše, Appleovom potpredsjedniku Craigu Federighiju na prezentaciji nije baš iz prve uspjelo licem otključati iPhone X, ali to nije bila krivnja tehnologije, nego je problem bio u tome što se taj telefon nije koristio neko vrijeme, pa je za aktivaciju opcije FaceID prvo trebalo upisati šifru - što je katastrofalan propust u organizaciji s obzirom na to da je riječ o značajki na koju je Apple polagao silne nade i jedinoj za koju se može reći da donosi barem dašak inovativnosti).

iPhone X ima novi procesor, A11 Bionic, prema Appleu najjači čip ikad na smartphoneu. Sadrži Appleovu grafičku jedinicu dizajniranu za 3D igre te novi, poboljšani procesor slike.

Kamera (koja podosta strši na poleđini uređaja) ima dva 12-megapikselna senzora, jedna je leća širokoutna, a druga telefoto, s otvorima blende od f/1.8 te f/2.4. Obje leće imaju optičku stabilizaciju (OIS). iPhone X podržava novi način rada Portrait Lighting, pomoću kojeg se može prilagođavati rasvjeta kao u studiju. Kamera je tvornički kalibrirana za proširenu stvarnost (AR). Prednja, takozvana TrueDepth kamera također podržava portretni način rada te AR. Preko prednje kamere mogu se napraviti takozvani Amojiji, animirani emojiji koji kopiraju pokrete vlasnikova lica i koji se mogu slati preko Messagea. Baterija bi trebala trajati 2 sata dulje nego kod iPhonea 7 i napokon je podržano bežično punjenje, i to po raširenom standardu Qi, što znači da se za punjenje mogu koristiti svi punjači koji rade na tom principu. Apple će sljedeće godine izbaciti svoj bežični punjač AirPower (koji su prikazali na prezentaciji).

Predstavljeni su i iPhone 8 te 8 Plus. Iako su na prezentaciji iz Applea tvrdili da je "dizajn iPhonea 8 potpuno novi", to naravno nije tako. Dizajn je, u osnovi, gotovo pa isti kao kod iPhonea 6 iz 2014. godine: iste su dimenzije, isti je oblik, isti su bridovi oko zaslona. No umjesto metalne, poleđina je sada staklena, a to staklo navodno je najotpornije ikad na pametnim telefonima. To ujedno znači da je telefon i nešto deblji i teži od iPhonea 7. Zasloni su i dalje 4,7-inčni i 5,5-inčni Retina HD. Također ih pogoni čip A11 Bionic, zvučnici su 25 posto glasniji, dolazi u svemirsko sivoj, srebrnoj i novoj zlatnoj boji koja vuče na bež.

Kamera iPhonea 8 ima novi 12-megapikselni senzor s novim filterom boje, a 8 Plus ima dva nova 12 MP senzora. Jedna leća je širokokutna, druga telefoto, s otvorima blende od f/1.8, odnosno f/2.8. Što se tiče videa, slow motion se sada može snimati u 1080p sa 240 sličica u sekundi. iPhone 8 podržava Bluetooth 5.0 i bežično punjenje. Opcije memorije su 64 GB i 256 GB, cijena modela 8 počinje od 699 dolara, a 8 Plus od 799 dolara. Narudžbe kreću od 15. rujna, a isporuke u prvim zemljama od 22. rujna, dok će u Hrvatskoj biti dostupan tjedan kasnije, od 29. rujna. Novi operativni sustav iOS 11 bit će dostupan od 19. rujna. Hrvatske cijene za iPhone 8 i 8 Plus također se još ne znaju precizno, ali u Njemačkoj će stajati 799, odnosno 909 eura (i to se vjerojatno treba pomnožiti s faktorom 9 ili čak 10 da se dobije hrvatska cijena, dakle između 7 i 8 tisuća kuna za iPhone 8 te između 8 i 9 tisuća za iPhone 8 Plus).

Apple je predstavio i Apple Watch Series 3, koji ima gotovo nepromijenjen dizajn (osim što je mrvicu deblji i ima crvenu boju na krunici), ali sada zato ima opciju SIM kartice. To znači da se više ne mora nositi smartphone da vlasnik ostane povezan sa svijetom, a broj je isti kao onaj kod telefona. Novi Apple Watch koštat će 329 dolara bez mrežne povezanosti, 399 dolara s opcijom SIM kartice. Zadržan je i Apple Watch Series 1 za 249 dolara, a isporuke počinju 22. rujna. Novitet je i Apple TV 4K, koji će koštati 179 dolara sa 32 GB memorije, odnosno 199 dolara sa 64 GB memorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:06