STIŽU NOVE OSOBNE

Hrvatska uvodi svoj pandan Facebookovog i Googleovog logina, evo kako će funkcionirati

 AKD
Nova hrvatska osobna iskaznica, koja je predstavljena danas, nudi puni digitalni identitet

VIDEO: Predstavljanje novih osobnih iskaznica

S novom osobnom iskaznicom došlo je i nekoliko novosti koje će značajno ubrzati digitalizaciju Hrvatske. Iako hrvatska država svojim građanima još ne nudi e-mail poput Gmaila ili Outlooka, od danas nudi uslugu digitalnog identiteta koju pružaju divovi iz Silicijske doline - Apple, Amazon, Facebook, Google i Microsoft. Kod njih se ta usluga zove "login with Amazon" ili "sign-in with Facebook".

Omogućuje da s pristupnim podacima koje imate na Facebooku prijavljujete se i na druge internetske servise. Tako, ako želite napraviti korisnički račun na Booking.com-u i kupiti neki turistički smještaj, ne morate ispočetka upisivati sve svoje podatke već se u njega prijavite preko korisničkog imena i lozinke koju koristite za pristup Facebooku, Googleu ili Appleu. Istu mogućnost registracije i prijave nudi i eBay. Riječ je o vrlo raširenoj i vrlo popularnoj funkcionalnosti. Primjerice, Netflix, Spotify i TikTok svojim korisnicima omogućuju da se prijave kroz Facebookov login.

U Hrvatskoj Coolinarika nudi prijavu i preko Facebooka i Applea, Bazzar.hr preko Googlea i Facebooka, Njuškalo samo preko Facebooka, a Hrvatski telekom i preko vlastitog Telekom ID-a. Hrvatska država svoju pak uslugu "logina" zove Certilija. Razvio ju je AKD, tvrtka u 100-postotnom vlasništvu Hrvatske, a prvi servis koji je koristi su e-Građani.

U AKD-u potvrdili su nam da nova hrvatska osobna iskaznica sada nudi puni digitalni identitet kakav postoji s loginom od Facebooka ili Googlea.

- Razlika između njihovog logina i onog sa Certilijom je u tome što je naš službeni digitalni identitet Republike Hrvatske, kojim se predstavljate jednako kao da ste fizički pokazali svoju osobnu iskaznicu - kažu u AKD-u.

Pojašnjavaju da login sa Certilijom stoga vrijedi za sve službene servise u Hrvatskoj. Prvi koji ga koristi su e-Građani, a s obzirom na to da se preko Certilije u njih prijavljujete zapravo osobnom iskaznicom, jednom kad se preko Certilije prijavite u e-Građane u njima možete raditi sve što je tehnički moguće. Nema ograničenja kakva postoje na prijavu u e-Građane s bankarskim tokenima ili na druge načine. Certilija osigurava pristup najviše razine. Zato se pristup preko Certilije može koristiti i za pristup u online servise javnih tvrtki, kao i, ubuduće, ulaz u sve službene online usluge u svim državama članicama EU-a, uključujući javne natječaje i za studiranje na fakultetima u drugim članicama Unije.

image
AKD

Da bi se mogla koristiti Certilija novu osobnu iskaznicu potrebno je aktivirati odmah prilikom preuzimanja na policiji. MUP je za to postavio posebne aktivacijske kioske. U njih se ugura osobna i odaberu korisnički podaci za korištenje Certilije. Korisničko ime može biti e-mail adresa koju koristite ili vaš OIB, a lozinka koju već odaberete. Nakon toga Certilija funkcionira isto kao i aplikacije mobilnog bankarstva.

Primjerice, pokušate ući u e-Građane, bilo preko računala ili mobitela. Odaberete prijavu preko Certilije, odnosno preko 'mobile ID osobne vjerodajnice'. Zatim upišete svoje korisničko ime i lozinku, koje ste kreirali prilikom aktivacije osobne iskaznice, i potom vas sustav traži da to potvrdite u mobilnoj aplikaciji Certilije. To možete PIN-om ili otiskom prsta. I to je sve.

- Sve je vrlo slično korištenju bankovne kartice što znaju korisnici velikih banaka u Hrvatskoj, kao oni i Revoluta. Korisničko iskustvo je identično - pojašnjavaju u AKD-u.

image
AKD

Dodaju da jednom kad građanin ima korisnički račun na Certiliji odmah može koristiti i svoj službeni digitalni potpis. Riječ je o mogućnosti da, primjerice, ako vam na e-mail dođe neka potvrda iz škole, s posla, iz banke ili iz nekog ministarstva, tu potvrdu u obliku PDF-a, DOC-a ili nekog sličnog formata možete preko Certilije digitalno potpisati i tako potpisan dokument odmah vratiti e-mailom nazad.

- Takav dokument sadrži potpis građanina koji mu priznaju svi, od policije, ministarstava pa sve do sudova, jer je to potpis identičan vlastoručnom potpisu na papiru - pojašnjavaju u AKD-u.

Navode da je ista mogućnost postojala i prije, odnosno da su i dosadašnje osobne iskaznice izdane unazad par godina dolazile s certifikatima za digitalno potpisivanje. Međutim, prije je za njihovo korištenje trebalo imati poseban čitač i nisu se mogli koristiti na svim uređajima. Rezultat je da je vrlo mali broj građana dosad koristio digitalne potpise. Sad se očekuje, kad se to može jednostavno napraviti preko Certilije, da će digitalne potpise u narednom razdoblju u Hrvatskoj početi koristiti do 2 milijuna građana.

image
AKD

- Otvara se mogućnost da se jednostavnije potpisuju ugovori preko mobitela, a i da se poslovi s javnim bilježnikom rade lakše i brže - pojašnjavaju u AKD-u.

S obzirom na to da će nova osobna iskaznica biti besplatna za sve mlađe od 18 godina u AKD-u se nadaju da će upravo oni među prvima početi intenzivnije koristiti hrvatski digitalni identitet, kao i digitalni potpis.

- Sva školska djeca će zahvaljujući ovoj tehnologiji po prvi put moći izravno preko mobitela pristupati e-Imeniku i gledati svoje ocjene - zaključuju u AKD-u.

Predstavljene nove osobne: Što ćete sve s njima moći i koliko će koštati?

U ponedjeljak je počelo izdavanje nove generacije elektroničke osobne iskaznice koja će se koristiti i kao zdravstvena iskaznica te putovnica na razini EU-a, ali i za pristupanje e-uslugama i potpisivanje dokumenta putem mobitela.

"Na današnji dan stupa na snagu Uredba o jačanju sigurnosti osobnih dokumenata, osobnih iskaznica koja je donesena na razini EU-a 20. lipnja 2019. Od jutros je zaprimljeno oko 2500 zahtjeva građana za novom osobnom iskaznicom, što je vrlo optimističan broj koji govori o interesu koji postoji", rekao je ministar Davor Božinović na predstavljanju.

Dodao je kako je postupak prilagodbe u protekle dvije godine bio kompleksan.

"Pravovremenom primjenom Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica napravili smo važan iskorak na planu digitalizacije. A da se ne radi o nekom tehnički jednostavnom poslu, spomenut ću da u ovom trenutku jedna trećina država članica neće biti spremna danas krenuti s izdavanjem i primjenom ove Uredbe", istaknuo je Božinović.

Pojasnio je kako se novom Uredbom izjednačavaju parametri osobnih i boravišnih iskaznica koje se izdaju u Hrvatskoj s parametrima ostalih država članica te se povećava sigurnost osobnih i boravišnih isprava integriranjem biometrijskih pokazatelja kako bi se lakše i nedvojbeno mogao utvrditi identitet.

Osobna, zdravstvena i putovnica u jednom

Građanima se olakšava sloboda kretanja, bolja i brža provjera dokumenata na graničnim prijelazima, osigurava se učinkovitije sprječavanje krivotvorenja identiteta te se olakšava pristup digitalnim uslugama i to ne samo portalu e-Građani, nego u najširem smislu, a osobna sadrži i oznaku za slijepe i slabovidne osobe.

Osobna iskaznica sadrži biometrijske podatke (sliku lica i otiske dva prsta) pohranjene u beskontaktnom čipu, baš kao i biometrijske putovnice pa se tako osobna na razini EU izjednačava s putnom ispravom. To znači da će građani brže prolaziti granične procedure na e-Gate sustavima u zračnim lukama, čime će se pojednostaviti i ubrzati prolazak putnika.

Ipak, za putovanja izvan EU i Europskog gospodarskog prostora i dalje je potrebna putovnica.

U osobnu iskaznicu integrirana je i zdravstvena iskaznica, odnosno matični broj osiguranika pa građani ne moraju posjedovati zdravstvenu iskaznicu ni obveznog, ni dopunskog osiguranja.

Potpisivanje dokumenata preko mobitela

Još jedna nova novost je to što nova osobna omogućava i korištenje na mobitelima (Android i iOS).

AKD je razvio jedinstveno europsko rješenje za elektronički identitet i kvalificirane usluge povjerenja - Certilia. Tako će po prvi put biti omogućena prijava putem mobilnih uređaja na portal e-Građani vjerodajnicom visoke razine, a građani će putem mobitela moći potpisivati i razne digitalne dokumente poput zahtjeva za kredite i ugovora za kupnju/prodaju nekretnina.

Aplikacija je besplatna i može se koristiti i uz aktiviranu elektroničku osobnu prethodne generacije.

Direktor Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) Jure Sertić istaknuo je kako nova osobna iskaznica potpuno interoperabilna na razini EU, a hrvatsko rješenje je među najboljim od sličnih rješenja u EU čime Hrvatska postaje predvodnik u industriji sigurnosti i identiteta.

U slučaju krađe ili gubitka mobitela na koji je instalirana ta aplikacija koja je vezana za identitet i potpis građana, na konferenciji je potvrđeno kako nije potrebno mijenjati osobnu iskaznicu jer se aplikacija uvijek može deaktivirati putem portala, a aplikacija je dodatno zaštićena i na uređaju.

Važeće osobne iskaznice nije potrebno mijenjati

S početkom izdavanja osobnih iskaznica druge generacije ne prestaju važiti izdane osobne ranije generacije, dakle nije potrebno mijenjati postojeće dokumente, već zatražiti novu po isteku važeće. Izuzetak su osobne koje su izdane prema zakonu iz 1991., koji je važio do 2002., jer nemaju minimalne elemente zaštite i one će se morati zamijeniti do 3. kolovoza 2026.

Nove osobne će se izdavati na rok od pet godina, a za osobe starije od 70 na rok od 40 godina. Kada je riječ o maloljetnim osobama, država će pokrivati troškove prvog izdavanja osobne iskaznice djece do 18 godina.

Na konferenciji je istaknuto kako su vodili računa i o što jednostavnijem podnošenju zahtjeva i aktivaciji nove osobne što će biti moguće, trenutno, na 11 e-kioska postavljenih u policijskim postajama s najvećim brojem zaprimljenih zahtjeva.

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosila bi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja cijena se ne mijenja. (Hina, Jutarnji.hr)

Novosti na osobnoj iskaznici su:

biometrijski podaci (slike lica i dva otiska prstiju),
mobilna aplikacija – moći će se mobitelom prijaviti na egrađane, građani će moći putem mobitela potpisivati dokumente, a aplikacija će biti besplatna,
integracija sa zdravstvenom iskaznicom – sadržava matični broj osiguranika,
novi zaštitni elementi protiv krivotvorenja – novi optički element, antikopirni mikroelementi, nove nevidljive UV reaktivne boje,
oznaka za slijepe i slabovidne osobe te taktilni elemeti.

Beskontaktno će novu osobnu moći pročitati samo policija

Iako nova osobna iskaznica, uz postojeći kontaktni čip dobiva još jedan beskontaktni čip, takozvani NFC čip, koji omogućuje da ju, kao i bankovnu karticu, samo prislonite na neki POS terminal ili mobitel, i ona se odmah pročita podatke na njemu, ta funkcionalnost bit će dostupna samo državi i graničnim službama. Tako će se s novom osobnom na aerodromima moći ići izravno na e-gatove. U AKD-u pojašnjavaju da je to zbog eIDAS regulative i GDPR-a.

- Nova osobna sadrži otiske prstiju i biometriju lica građana, znači, isto što i putovnica zbog čega je izjednačena s njom, a kako služi za sigurniji prelazak granica, policiju i slične 'službene' aktivnosti nije dozvoljeno da se kriptografski ključevi za čitanje tih podataka daju trgovcima i privatnim licima da ih čitaju preko NFC čitača - pojašnjavaju u AKD-u.

Dodaju da je upravo stoga napravljena Certilija kako bi građani imali mogućnost potvrditi svoj identitet i digitalno potpisivati stvari. No, ne preko NFC-a već kroz mobilnu aplikaciju.

- Ujedno, zbog sigurnosti, odnosno zaštite tih podataka osobne se moraju mijenjati svakih pet godina kako bi se osvježili certifikati koji ih štite, odnosno laički, promijenile šifre kojima su zaštićeni - kažu u AKD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 16:22