SVJETSKA PREMIJERA DOMAĆEG STARTUPA

HRVATSKI GADGET ZA BUDUĆE MAJKE Inovacija poduzetnice Maje Bujas: 'Nakon što sam ostala trudna, shvatila sam da mogu pomoći i drugima'

 Biljana Blivajs / CROPIX
 

Maja je dvije godine pokušavala zatrudnjeti. Svaki test za trudnoću koji je bio negativan i razočaranja koja su se ponavljala iz mjeseca u mjesec taj su dio njezina života pretvorili u izuzetno stresno razdoblje. Stalno je nešto računala, koliko još do plodnih dana, kada je najbolje imati odnos, pa onda iščekivanje tih najduljih dva tjedna dok čeka rezultate testa za trudnoću. I opet - ništa.

- Cijela ta napeta atmosfera iščekivanja utječe na organizam, to je dodatni stres uz ovaj svakodnevni stres koji imamo i to za svaku ženu predstavlja psihički i fizički zahtjevno razdoblje - prisjeća se Maja Bujas, zagrebačka poduzetnica, razdoblja kada je pokušala zanijeti. To je sad iza nje, danas uživa u majčinstvu i društvu šestogodišnjeg sinčića Vite.

Njezinu priču proživljava svaki šest par u Hrvatskoj, najveća je to noćna mora za one koji žele, a ne mogu postati roditelji. Statistike kažu da će u prvih godinu dana nezaštićenog odnosa zatrudnjeti čak 75 posto parova, oko 10 posto parova zatrudnjet će unutar dvije godine, a ostali će vjerojatno trebati pomoć potpomognute oplodnje. Dakle, kod čak 85 posto parova sve će biti pitanje samo pravog tajminga.

Sve je u tajmingu

E, sad. Treba ga pogoditi. Jedna od najstarijih i najlakših metoda određivanja plodnih dana je kalendar ovulacije. Iako metoda računanja nije nimalo komplicirana, u moderno vrijeme žene su uglavnom okupirane karijerom i poslovnim obvezama te su napustile tu pomalo zastarjelu metodu.

Blagodati modernog i tehnološki naprednog vremena su i sve popularnije raznovrsne aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa i ovulacija, koje omogućuju lakše praćenje plodnih dana, bilo da služe radi kontracepcije ili pak zbog želje za začećem. U svijetu se bilježi veliki povratak tradicionalnim metodama upravo putem novih tehnologija. Pametni telefoni omogućili su ženama da svog “savjetnika za plodnost”, aplikacije kalkulatore plodnih dana, uvijek imaju uza se. Na tržištu postoje tisuće aplikacija među kojima su najpopularnije OvuView, Pink Pad, Fertility Friend, WomanLog Calendar, Glow, Menstrualni kalendar, a jedna od hrvatskih verzija je Žensko zdravlje.

Jedno takvo, inovativno rješenje osmislila je zagrebačka poduzetnica Maja Bujas, potaknuta upravo vlastitim primjerom, a njezin se projekt zove Me.mum, s kojim je osvojila drugo mjesto na ovogodišnjem regionalnom natjecanju tehnoloških ideja Idea Knockout u organizaciji časopisa BUG.

Naime, kalendarsko praćenje nije sto posto točno jer na menstrualni ciklus, kao i same plodne dane utječe niz vanjskih faktora, kao što je redovitost ciklusa, umor, stres i prehrana žene.

- Nakon dvije godine neuspjelih pokušaja, sva očajna isprobala sam i metodu određivanja plodnih dana putem sline. To je konačno upalilo i već prvi mjesec računanja tom metodom moj suprug Hrvoje i ja konačno smo dočekali divne vijesti - postat ćemo roditelji - prisjeća se Maja.

Mini mikroskop

Kako funkcionira Me.mum? Hipofiza luči luteinizirajući hormon ili LH koji uzrokuje ovulaciju i on se pod mikroskopom vidi u slini, a pojavljuje se u obliku lista paprati. Kada se paprat jasno vidi, to znači da je taj hormon u najvećoj mjeri prisutan i to je zapravo najbolje vrijeme za začeće, odnosno baby time. No meni je bilo neshvatljivo zašto nitko nije povezao taj uređaj s mobitelom jer je praćenje svih faza ciklusa tako puno lakše - priča nam Maja Bujas kako se iz njezine osobne situacije rodila ideja za projekt Me.mum.

- Postojeći sličan uređaj na tržištu odlučila sam pretvoriti u “pametan”, spojiti ga s mobitelom i tako dobiti prave rezultate. Me.mum se sastoji od uređaja koji u sebi ima mikroskopske leće i mobilne aplikacije koja analizira sastav u samom mikroskopu i za razliku od drugih postojećih uređaja, gdje se podaci analiziraju golim okom, kod Me.Mum to radi umjetna inteligencija i machine learning, koji preciznije analiziraju podatke te daju signal kada nastupe plodni dani te potom mailom šalju notifikaciju partneru: It is baby time! - govori nam Maja o projektu Me.mum, inovativnom rješenju iz Hrvatske koje će svjetsku premijeru imati sutra na CES-u, najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike, središnjem mjestu predstavljanja tehnoloških inovacija koje će nam mijenjati život.

- Jako sam uzbuđena. Ipak je to velika stvar i nadamo se da ćemo uspjeti prezentirati naš uređaj. Budući da smo pokrenuli zahtjev za patentiranje, uvidjeli smo da još nitko na svijetu nema sličan proizvod. Vjerujem kako će rješenje ovakvog tipa dobiti prostor na tržištu pametnih uređaja koje je prošle godine vrijedilo 3,5 milijardi dolara, a procjenjuje se kako će do 2024. vrijediti više od 25 milijardi dolara - napominje Maja, koja je u realizaciji ideje imala punu podršku supruga Hrvoja, iskusnog poduzetnika koji iza sebe ima nekoliko digitalnih projekata - GoHome, Crno Jaje te portala za online prodaju osiguranja Osiguraj.me. Početak Me.mum priče seže unatrag godinu dana, koliko im je trebalo da izrade prototip uređaja, pri čemu su imali pomoć osječke tvrtke Reaktor.

- Za sajam u Las Vegasu dobili smo novi, redizajnirani uređaj, koji je izrađen uz pomoć 3D printera. Taj dio radi Reaktor, dok tvrtka Entourage izrađuje aplikaciju. Osim prvotne informacije o preciznom određivanju plodnih dana, aplikacija će imati i nadogradnju u smislu da će kod svake žene pratiti cijeli proces trudnoće, ali i prve dane nakon rođenja bebe - najavljuje Bujas.

Uskoro na tržištu

Još nisu krenuli u proizvodnju, uređaj planiraju plasirati na tržište sljedeće proljeće. Nakon besplatnog skidanja aplikacije, svaki korisnik za 79 eura dobije uređaj, masku za mobitel koja služi kao spoj uređaja s mobitelom i malu torbicu u kojoj ga može nositi. Me.mum se može koristiti bezbroj puta, ujutro je najbolje, ali može i tijekom dana, a poželjno je što češće. Sa što učestalijim unosom svih važnih informacija, već nakon dva, tri mjeseca korištenja aplikacija može znatno preciznije predvidjeti plodne dane. Uskoro će krenuti s testiranjem deset hrvatskih parova koji pokušavaju dobiti bebu.

Poznata fizičarka Elina Berglund osmislila sigurnu metodu za zaštitu od neželjene trudnoće

Postoji više od deset medicinski potvrđenih metoda zaštite od neželjene trudnoće, među kojima su najpopularnije pilule i prezervativi, a nedavno je prvi put jedna aplikacija dobila certifikat kao metoda zaštite, i to od Europske unije. Natural Cycles je prva aplikacija na svijetu koju je odobrila Europska zdravstvena agencija kao metodu ili sredstvo kontracepcije.

Njezina kreatorica je Elina Berglund, fizičarka koja je bila dio tima koji je otkrio nedjeljivu subatomsku česticu - Higgsov bozon - i za to osvojio Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine. Školovana, stručna i cijenjena dama napustila je istraživanje čestica i posvetila se traganju za drugim misterijem - kako napraviti aplikaciju za mobilni telefon koja će biti pouzdano sredstvo zaštite od neželjene trudnoće?

“Problemu sam se posvetila zbog osobnog iskustva. Prestala sam koristiti hormonsku kontracepciju jer sam željela svom tijelu dati stanku od hormona. Umjesto Higgsova bozona, proučavala sam tjelesne temperature žena i podatke o njihovoj plodnosti”, rekla je za britanski Guardian.

Berglund i njezin suprug aplikaciju Natural Cycles objavili su 2014. godine u Švedskoj, a oslanja se na dnevnu tjelesnu temperaturu žene koja se mjeri iznimno preciznim termometrom, pa se podaci kombiniraju s informacijama o njezinu menstrualnom ciklusu. Na dane kada je rizik od trudnoće izrazito visok, crveno upozorenje podsjeća vas da bi bilo dobro izbjegavati spolni odnos ili koristiti zaštitu ako se želi izbjeći trudnoća. Zeleno svjetlo znači suprotno, odnosno da je rizik od trudnoće vrlo nizak. Aplikacija je sve popularnija i ima 300.000 korisnika koji plaćaju mjesečnu pretplatu od 10 dolara.

U kliničkoj studiji u kojoj je sudjelovalo 4000 žena rezultati su pokazali da je aplikacija mnogo bolje sredstvo sprečavanja trudnoće od klasičnog računanja po kalendaru. Samo 7 od 100 žena koje su koristile aplikaciju ostalo je u drugom stanju, u usporedbi sa 24 od 100 žena koje su računale “napamet” uz pomoć kalendara. Stručnjaci to pripisuju vrlo preciznom termometru za mjerenje bazalne tjelesne temperature.

No je li aplikacija i dalje znatno manje učinkovita od drugih medicinskih metoda kontracepcije? Kontracepcijska pilula trebala bi biti 99,7 posto sigurna. Međutim, u praksi je njezina učinkovitost samo 92 posto jer žene nisu dosljedne u redovitom uzimanju pa se često dogodi trudnoća i uz pilulu. Učinkovitost aplikacije je 93 posto, što će reći da je bolja i sigurnija od hormonske pilule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2022 17:02