TKO KOME KRADE?

HTC traži zabranu prodaje iPhonea, iPada i iPoda

HTC je optužio Apple za kršenje pet patenata, te zahtjeva zabranu prodaje iPada, iPoda i iPhonea

Približno dva mjeseca nakon što je Apple podigao tužbu protiv HTC-a zbog navodnog kršenja patenata, HTC je odgovorio istom mjerom.

HTC je optužio Apple zbog povrede pet svojih patenata vezanih uz mobilne tehnologije, te zahtjeva da International Trade Commission (ITC) zaustavi daljnji uvoz i prodaju iPada, iPoda i iPhonea. Navodno Apple u svojim uređajima krši patente vezane za implementaciju mapa i upravljanje potrošnjom energije u mobilnim uređajima.

Apple je ranije tvrdio da HTC u svojim proizvodima krši 20 patenata , uglavnom vezanih za sučelje, arhitekturu i hardver iPhonea.

"Možemo sjediti i gledati kako nam konkurencija krade izume, ili možemo nešto napraviti u vezi toga. Mi smo odlučili nešto napraviti," rekao je tom zgodom Appleov suosnivač Steve Jobs, dodavši kako je konkurencija zdrava, ali kako konkurenti moraju sami stvoriti originalnu tehnologiju, a ne krasti.

Točan popis spornih patenata nalazi se na stranicama AppleInsidera, a kompanija preko ITC-a već vodi spor s Nokijom i Kodakom

Iako HTC primarno radi telefone na kojima se vrti operativni sustav Windows Mobile, tvrtka je napravila i nekoliko telefona na kojima je Googleov sustav Android. Nakon prvog Android telefona G1, HTC je na tržište izbacio i model Nexus One, koji koristi multi-touch tehnologiju.

Appleova tužba je tek jedna u nizu koju je ta tvrtka podnijela protiv konkurencije. Proizvođač iPhonea tužio je finsku Nokiju, koja je zatim uzvratila protutužbom, a zatim su tužili i Kodak zbog navodnog kršenja patenta za preview fotografija i njihovog procesuiranja u različitim rezolucijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:06