VELIKI TEST

Huawei FreeBuds Pro: mali šampion poništavanja neželjene buke iz okoliša

Zbog četvrtastog dizajna baze postoje brojne opcije upravljanja funkcijama preko dodira
 Ilija Matanović/Jutarnji List
Kineska tvrtka je u posljednjih nekoliko godina značajno proširila dijapazon nosivih proizvoda

Kao i obično, sve je nekako počelo s Appleom. Također kao i obično, nije Apple bio prvi koji je napravio takav proizvod, ali tek nakon što je kultna tvrtka iz Cupertina 2016. godine izbacila svoje prve prave bežične slušalice AirPods (ono što se na engleskom zove TWS, odnosno True Wireless Stereo), krenula je nesmiljena tržišna utakmica i u utrku su se ubacili doslovno svi koji išta znače na tehnološkom polju. Danas raznobojni plastični prutići vire iz, čini se, svakog drugog para ušiju na cesti i, kako to već ide, s konkurencijom raste izbor, cijene padaju i korisnici profitiraju.

TWS slušalica danas ima u nebrojenim verzijama i u cjenovnim razredima koji su toliko šaroliki da počinju od 100-tinjak kuna i završavaju na nekoliko tisuća. Jutarnji je ovaj put testirao premium TWS slušalice Huawei FreeBuds Pro koje u slobodnoj prodaji koštaju 1399 kuna. Kineska tvrtka je u posljednjih nekoliko godina značajno proširila dijapazon nosivih proizvoda, pa su tako njihovi pametni satovi, primjerice, na prvom mjestu po broju prodanih primjeraka u Hrvatskoj, a slušalice koje izrađuju su sve ambicioznije. FreeBuds Pro su, barem do dolaska naglavnih slušalica FreeBuds Studio, skup svih najmodernijih tehnologija koje Huawei na ovom polju ima za ponuditi.

Dizajn i izrada

Huawei se u oblikovanju svojih dosad najnaprednijih slušalica vodio relativno klasičnim konceptom, na što su nadogradili malo avangardniju formu. Naime, bazni dio slušalice je - što nije baš uobičajeno - pravokutan i dosta kratak umjesto relativno standardnih duguljastih i zaobljenih, a glava slušalice je relativno velika i završava silikonskim nastavcima koji sjedaju u uho i zatvaraju pristup okolnim zvukovima. U kutiji dolaze tri različite veličine nastavaka. Pravokutan dizajn baze ima funkcionalnu prednost - bočne stranice su osjetljive na dodir i omogućuju izuzetno veliki broj komandi za upravljanje slušalicama.

image
Uz sivu boju, postoji još i bijela te crna opcija
Ilija Matanović/Jutarnji List

Kutija od matirane plastike je ovalnog oblika i vidno je kvalitetne izrade, ima vrhunski zadovoljavajući “klik” kada se otvara i zatvara, a dio oko šarke napravljen je od poliranog metala. S donje strane se nalazi USB-C utor za punjenje, a kutija omogućuje i bežično nadopunjavanje. S desne strane je skrivena malena tipka koja služi prlikom sinkronizacije s uređajima. Uz klasične bijelu i crnu boju tu je još i siva koju smo imali na testu i koja uživo izgleda senzacionalno. Bilo bi možda još bolje da su i slušalice matirane kao što je kutija umjesto što su sjajne, ali to je više stvar osobne preferencije.

FreeBuds Pro su prilično velike slušalice, što ne treba čuditi kada se uzme u obzir da su unutra “driveri” od 14 milimetara (driver je daleko najvažniji dio bilo kojeg zvučničkog uređaja, pa tako i slušalica i što je veći to je bolji bas, a zvuk generalno glasniji; 14 milimetara je vrlo veliko za ovakve “in-ear” slušalice).

image
Zahvaljujući velikim dinamičkim "driverima" od 14 milimetara bas je odličan
Ilija Matanović/Jutarnji List

Osim toga, opremljene su Huaweijevim čipom Kirin A1, koji omogućuje “magično” spajanje s pametnim telefonima (poglavito Huaweijevim) kao i aktivno poništavanje okolišne buke, unutra je i takozvani “bone” senzor koji hvata vibracije kostiju i poboljšava reprodukciju glasa kod telefonskih poziva, kao i senzor koji bi trebao dinamički prilagođavati zvuk obliku ušne školjke.

Ergonomija

Huawei FreeBuds Pro se zbog izmjenjivih nastavaka mogu vrlo lagano prilagoditi svakom uhu, a silikon će dodatno pomoći u zatvaranju uha od okoliša i osigurati slušalice od ispadanja. S druge pak strane, riječ je o vrlo velikim slušalicama i diskrecija nije nešto što se ikako može povezivati s njima. Baza osjetljiva na dodir omogućuje upravljanje funkcijama slušalica i to je jedan od daleko najboljih detalja na FreeBuds Pro.

image
FreeBuds Pro u sebi imaju čip Kirin A1
Ilija Matanović/Jutarnji List

Komande je moguće prilagođavati u inače odličnoj aplikaciji AI Life koja pomaže pri upravljanju slušalicama (a preko nje je moguće i pronaći izgubljene slušalice ili testirati koji silikonski nastavak najbolje odgovara vašem uhu). Recimo, jedan “pinch”, odnosno pritisak prstima na obje strane baze, znači pokretanje i zaustavljanje reprodukcije ili javljanje na poziv; dva pritiska prebacuju pjesmu unaprijed, a tri unatrag.

Dulji stisak upravlja načinima aktivnog poništavanja buke, a ono što je praktički nepostojeće na ovako malim slušalicama je opcija stišavanja i pojačavanja zvuka prevlačenjem prsta prema gore, odnosno dolje. Dodatno, čim se jedna slušalica izvadi iz uha reprodukcija prestaje, čim se vrati unutra opet počinje. Mali prigovor može se uputiti jačini magneta unutar kutije, ponekad dosta teško izvući same slušalice van, jer naprosto skliznu kroz prste.

Zvuk

Zvuk je na FreeBuds Pro izvanredan. Poglavito kada je riječ o basu daju dojam puno većih slušalica. Posebno je impresivan sustav uklanjanja pozadinske buke, koji radi ne samo tijekom reprodukcije multimedije, nego i tijekom telefonskih poziva. Upravo na tom detalju, inače, padaju brojne slušalice na tržištu - jednostavno nisu dobre za telefoniranje. FreeBuds Pro su, moguće zbog “bone” senzora, ali i kvalitetnog trojca mikrofona, odličan alat za telefoniranje.

image
Magneti su vrlo jaki i ponekad je teško izvući slušalice iz kutije
Ilija Matanović/Jutarnji List

Aktivno poništavanje buke je među najboljima na današnjem tržištu TWS slušalica i deklarirano je do 40 decibela. Naravno da nije moguće potpuno izolirati baš svaki zvuk kao što to mogu naglavne slušalice, ali FreeBuds Pro eliminirat će veliku većinu neželjenog okolišnog zvuka. Postoji i opcija “awereness”, odnosno “svjesnost”, kod koje Huaweijeve slušalice izoliraju buku iz okoliša ali propuštaju glasove, što je ponekad spasonosna opcija koja omogućuje razgovor bez skidanja slušalica.

Baterija

O bateriji zapravo i ne mogu puno toga reći, a pogotovo nemam što prigovoriti. Na papiru jedno punjenje traje osam sati (pod uvjetom da nije uključeno poništavanje buke, u tom slučaju traje pet sati), dok kutija drži ukupno 36 sati, odnosno 22 sata s uključenim poništavanjem buke. Ukratko, nijednom se nije dogodilo da su me ostavile bez struje, pogotovo stoga jer je kutiju uvijek lako nadopunjavati kroz dan pomoću bežičnog punjenja.

image
Kutija koja sadrži 30 sati baterije može se puniti i bežično
Ilija Matanović/Jutarnji List

Samsung je pak otišao u potpuno avangardnom smjeru i dizajnirao je Galaxy Buds Live u obliku zrna graha. Ideja je bila dvojaka - da bolje sjedaju u uho i da budu diskretnije, manje vidljive. Potonje su doista pogodili, jer za razliku od većine drugih sličnih slušalica, ove su zbilja manje upadljive. Kutija je pravokutnog oblika i prilično manja od Huaweijeve, ali i prilično manjeg premium dojma u ruci. Što se tiče boja također postoje standardne bijela i crna te ovogodišnja Samsungova “hero” boja - brončana. I Buds Live su sjajnog finiša, premda je i ovdje možda trebalo razmisliti o matiranom (no to je više stvar osobne preferencije).

Ergonomija je, međutim, dio gdje Galaxy Buds Live malo padaju na testu. Jer onaj dio s boljim ležanjem u uhu - baš i ne. Prije svega, zbog neobičnog oblika proveo sam minijaturni test i od pet osoba kojima sam ih dao u ruke samo je jedna od prve intuitivno pogodila kako ih pravilno treba smjestiti u uho. Drugo, postoji i dodatni gumeni nastavak koji pomaže kod osiguravanja da slušalice čvršće leže u uhu. Nakon duljeg nošenja taj nastavak zna postati fizički dosta nelagodan. Bez njega pak mogu izgubiti na sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:34