TESTIRALI SMO

Huawei MateBook X Pro - premium laptop s odličnim ekranom i performansama i jednom povećom manom

13,9-inčni ekran s 3K rezolucijom je glavna zvijezda ovog računala
Kineska tvrtka od danas u Hrvatskoj prodaje i svoja prijenosna računala, a Jutarnji je isprobao flagship model s cijenom od 15.559 kuna

Iako širokoj javnosti najpoznatiji po svojim pametnim telefonima, Huawei izrađuje čitav niz drugih proizvoda, među kojima su od prije nekoliko godina i prijenosna računala. Ti se prijenosnici nisu mogli službeno kupiti u Hrvatskoj - sve do danas.

Kineska je tvrtka za početak na naše tržište donijela pet modela s različitim konfiguracijama i cijenama koje se kreću od 4999 do 15.559 kuna, a Jutarnji je imao priliku isprobati upravo najskuplji model u portfelju - Huawei MateBook X Pro.

Ono što je možda važno napomenuti već na samom početku jest da, premda se Huawei nalazi na proskribiranoj “listi entiteta” američke vlade i zabranjena im je suradnja s brojnim američkim tvrtkama, to nije imalo utjecaja na njihova prijenosna računala pa se tako u njima nalaze najnoviji Intelovi procesori i druge komponente, kao i operativni sustav Windows.

Od samog početka Huawei nije skrivao da im je dizanerski uzor za top modele njihovih prijenosnika Appleov MacBook. Ta tema nastavlja se i na MateBooku X Pro, uz nešto “tweakova”. Računalo je izrađeno od aluminija s pjeskarenom površinom, a stranice imaju ispolirani rub koji donosi fini odsjaj i daje uređaju poseban štih. Na poklopcu se nalazi natpis Huawei koji je također ispoliran i također daje fini odsjaj. U Hrvatskoj će se prodavati samo “space gray” boja - dakle relativno crna - što je prilična šteta jer postoji i zelena verzija koja na fotografijama djeluje senzacionalno.

Zasigurno najupečatljiviji dio dizajna je ekran koji gotovo da i nema bridove pa nije neobično da je Huawei postigao dijagonalu od 13,9 inča na kućištu u koje bi inače stao zaslon od 13 inča. To je djelomično omogućeno zahvaljujući jednoj specifičnosti Huaweijevih prijenosnika, a to je kamera koja je skrivena u funkcijskoj tipki i koja na pritisak iskače van. Premda je riječ o krajnje originalnom rješenju (i rješenju koje ima svoje sigurnosne prednosti), mane ovog pristupa su ipak veće od vrlina i krajnje je vrijeme da Huawei odustane od toga.

image
13,9-inčni ekran s 3K rezolucijom je glavna zvijezda ovog računala

Naime, kut kamere je predvidljivo očajan i praktički je nemoguće voditi normalan videorazgovor jer vas se neprestano snima od dolje i sugovorniku izgledate kao da pričate s nekim tko je 5 metara iza (i iznad) njega ili nje, što je poseban problem u ovo današnje doba Zooma i Skypea. Dodatno, sa skrivenom kamerom gubi se opcija Windows Hello, odnosno ulazak u sustav prepoznavanjem lica. Na sreću, zato je tu s gornje desne strane tipka za paljenje u kojoj je senzor za otisak prsta, koji radi besprijekorno i koji omogućuje brzo logiranje u sustav.

image
Kamera skrivena u tipki je stvara očajan kut gledanja kod videorazgovora

S obje strane tipkovnice su rešetke četverostrukih zvučnika, koji nažalost baš i ne impresioniraju jačinom zvuka, ali su relativno zadovoljavajući. Tipkovnica s takozvanim “chiclet” sustavom je doista odlična (premda neće biti uređaja s hrvatskim fizičkim tipkama, barem zasad). Touchpad je dobar, ni spektakularan ni loš, i veličina mu je idealna. Sveukupno izrada djeluje vrhunski, Huawei uostalom nikad nije patio od problema s izradom hardvera.

Sve je fino izrađeno i čvrsto, materijali djeluju kvalitetno, tipkovnica ne propada ni na jači pritisak. MateBook X Pro nije pao ni na ultimativnom protuappleovskom testu - otvaranju poklopca samo jednom rukom, bez pridržavanja ostatka laptopa drugom rukom. Začudo, mnogi Windows prijenosnici još uvijek imaju taj problem. Ovaj nema. Cijeli paket je doista začuđujuće kompaktan, teži 1,33 kilograma, debljine 14,6 milimetara i površine otprilike A4 lista papira.

image
Prijenosnik je iznimno kompaktan, teži samo 1,33 kilograma

Što se tiče periferije, s lijeve se strane nalaze dva USB-C utora (preko kojih se uređaj i puni) te ulaz za slušalice, dok je s desne strane jedan USB-A. U paketu dolazi 65W adapter za struju te “dongle” za USB-C s još jednim USB-A te USB-C utorom, kao i HDMI te DVI priključkom. Idealno bi bilo da je tu još i čitač SD kartica, ali iovako je riječ o solidnom (i besplatnom) dodatku.

image
U paketu dolazi i "dongle" te 65W adapter za punjenje

Ekran koji Huawei naziva “Ultra FullView” ima jako puno vrlina i jednu veliku manu. Prije svega, riječ je o LTPS LCD panelu koji prekriva 91 posto površine i ima pomalo neobičnu rezoluciju od 3000 X 2000 piksela, što je negdje između Quad HD-a i 4K, što se onda prevodi kao 3K. Omjer stranica je 3:2, što možda nije idealno za gledanje filmova, ali jest za poslovne korisnike. Zaslon je dodirni u 10 točaka i podržava 100% sRGB spektra boja. Sve te brojke možda su manje važne - ono što jest bitno je da je ekran zbilja odličan.

Boje doista jesu izvrsno reproducirane, oštar je i vrlo svijetao (vršna svjetlina ide do 450 nita), vidljiv je iz svih kuteva, nije problem raditi ni vani, na jakom osvjetljenju. Ono što, međutim, nije dobro jest što je ekran zastrašujuće reflektivan, posebno kada se prikazuje neki vrlo tamni ili crni sadržaj. U tim trenucima ćete se vidjeti praktički kao u ogledalu.

Performanse koje je Huawei uspio izvući iz ovog minijaturnog kućišta su doista impresivne. To ne bi trebalo čuditi s obzirom na popis specifikacija: Intelov procesor 10. generacije Core i7-10510U, 16 gigabajta RAM-a, 1 terebajt interne pohrane na superbrzom NVMe PCIe SSD-u te nešto što veliki dio konkurencije nema - zasebna grafička kartica, makar to bila “samo” ulazna Nvidia MX250. U praksi tako nema puno toga s čime će se MateBook Pro X mučiti, od najobičnijeg multitaskinga do nekog srednje zahtjevnog gejminga i montaže video sadržaja.

Prijenosnik dolazi s operativnim sustavom Windows Pro, a vlasnici Huaweijevih pametnih telefona imaju dodatnu mogućnost da kroz Huawei Share bežično spoje telefon i računalo i na zaslonu MateBooka rade na telefonu, prebacuju sadržaje s jednog na drugi uređaj i slično. Doduše, da bi bežično spajanje funkcioniralo ne smije se s računala skinuti poveća naljepnica, što bi meni osobno prilično smetalo.

image
Vlasnici Huawei pametnih telefona mogu lako upariti uređaj s laptopom
Agency 404

Ono što se pokazalo kao relativni problem jest što se laptop jako zagrijava, na trenutka možda čak i pretjerano. To je donekle i razumljivo s obzirom na dimenzije kućišta i komponente koje se nalaze unutra, ali kada se računalo vrlo jako pogura (a posebno ako se još istovremeno i puni baterija), gornji dio tipkovnice, posebno oko funkcijskih tipki, postaje strašno topao, čak i vruć, i u tim trenucima nije baš ugodno ni držati ga na nogama. Huawei je računalo opremio ventilatorom u obliku slova S koji zovu Huawei Shark Fin 2.0 i ono što je u cijeloj priči ipak dobro, možda i ključno, jest što s dodatnim zagrijavanjem ne dolazi do zamjetnog pada performansi.

Baterija ima kapacitet od 56Wh i nosi računalo kroz cijeli dan rada bez većih problema, iako Huaweijevih deklariranih 15 sati nećete dobiti. Punjač od 65W napunit će bateriju za približno 2 sata, a ne prestaje s punjenjem čak ni dok stroj radi intenzivnije zadatke. Cijena Huaweija MateBook X Pro s ovom konfiguracijom je 15.559 kuna, što je u otprilike rangu usporedivih Windows prijenosnika. Dodatno, svi koji do 9. kolovoza ili do isteka zaliha kupe MateBook X Pro 2020 uz računalo će dobiti i pametni telefon Huawei P40, ruksak i bežični miš.

image
Sklopljen laptop nije ništa veći od lista A4 papira

Huawei će u Hrvatskoj prodavati još četiri modela prijenosnika, od kojih na papiru posebno primamljivo djeluje Matebook 13, koji dolazi s istim procesorom, RAM-om i grafičkom karticom kao X Pro. Uz MateBook 13 se do 9. kolovoza na dar dobiva smartphone P40 lite, ruksak i bežični miš, dok uz računala iz serije MateBook D dolazi Huawei P40 lite E, ruksak i bežični miš.

· Matebook 13 -Intel Core i7-10510U, 16GB + 512GB, 13-inčni touch ekran, Nvidia MX250, Space Gray boja, Windows Home; preporučena prodajna cijena 9999 HRK

· Matebook 13 - Intel Core i5-10210U, 8GB + 512GB, 13-inčni ekran, Intel UHD Graphics 620, Space Gray boja, Windows Home; preporučena prodajna cijena 7499 HRK

· Matebook D15 - AMD Ryzen 5 3500U 8GB + 256GB, 15,6-inčni ekran, Radeon Vega 8, Silver boja, Windows Home, preporučena prodajna cijena 4999 HRK

· Matebook D14 - AMD Ryzen 5 3500U 8GB + 512GB, 14-inčni ekran, Radeon Vega 8, Silver boja, Windows Home; preporučena prodajna cijena 5399 HRK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:25