UTJECAJ KORONE

Huawei u drugom tromjesečju prestigao Samsung, postao najveći svjetski prodavač pametnih telefona

Arhivska fotografija sa Svjetskog mobilnog kongresa u Barceloni iz 2017. godine na kojoj se vidi Huaweijev štand
 LLUIS GENE/AFP
Huawei je od početka travnja do kraja lipnja isporučio 55,8 milijuna uređaja, više od Samsungovih 53,7 milijuna

Kineski Huawei postao je u drugom tromjesečju najveći svjetski prodavač pametnih telefona ispred Samsunga i to zahvaljujući domaćem tržištu, dok je globalna potražnja za njegovim mobitelima pala zbog pandemije koronavirusa.

Huawei je od početka travnja do kraja lipnja isporučio 55,8 milijuna uređaja, više od Samsungovih 53,7 milijuna, koji su do tada bili najprodavaniji, pokazali su podaci istraživačke tvrtke Canalys.

Kineska tvrtka pod pritiskom je američkih sankcija koje su naštetile njegovom poslovanju u inozemstvu, ali novi podaci pokazuju njegovu sve veću dominaciju na domaćem tržištu.

Gotovo dvije trećine svojih mobitela Huawei sada prodaje u Kini, koja se prva našla na udaru zaraze koronavirusom, ali prodaja se oporavila nakon što je broj zaraženih pao. Proizvođači pametnih telefona koji su vodeći na tržištima drugih zemalja, još su uvijek pod pritiskom rasta broja novih slučajeva zaraze.

Ukupna Huaweijeva prodaja pala je u drugom kvartalu za pet posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, a Samsungova za čak 30 posto, uslijed slabe potražnje na ključnim tržištima, uključujući Brazil, SAD i Europu.

Huaweijeva domaća prodaja je u drugom tromjesečju porasla za osam posto, dok su isporuke u inozemstvo smanjene za 27 posto.

Pozicija najboljeg prodavača pametnih telefona mogla bi se pokazati kratkotrajnom nakon što se druga tržišta oporave, rekao je Reutersu jedan od čelnika Huaweija.

Samsung je u četvrtak izvijestio kako očekuje rast potražnje za njegovim pametnim telefonima u drugoj polovini godine.

Sjedinjene Države učinkovito su blokirale Huawei u korištenju Googleovih usluga, naštetile popularnosti mobitela kineske kompanije u inozemstvu i ograničile su pristup čipovima ključnim za umrežavanje u 5G tehnologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 22:35