TESTIRALI SMO

IKEA Symfonisk - zvučnik za policu izrađen u suradnji s uglednim Sonosom koji se i sam može pretvoriti u policu

Dizajn je tipično ”ikeovski” jednostavan i funkcionalan
 Ilija Matanović/Jutarnji list
Ovi zvučnici koji se napokon prodaju u Hrvatskoj predstavljaju najjeftiniji ulaz u svijet jedne od najpoželjnijih tvrtki za audiofile

U pokušaju da podeblja svoj portfelj potrošačke elektronike, Ikea je prošle godine izašla s linijom proizvoda koje je napravila u suradnji s jednom od najuglednijih tvrtki u svijetu audioopreme Sonos, a ti uređaji napokon su početkom ovog mjeseca postali dostupni za kupnju i u Hrvatskoj.

Riječ je o zvučnicima Symfonisk, izrađenima u kooperaciji sa spomenutom američkom tvrtkom koja se etablirala kao jedna od najinovativnijih i najpoželjnijih adresa za audiofile. Sonosovi zvučnici redom su kvalitetni, s vrhunskim zvukom i - vrlo važno - kompatibilni s raznim standardima na pametnim uređajima pa se njima može upravljati i uparivati ih na razne načine. Takva razina kvalitete, naravno, za sobom povlači i vrlo visoke cijene, ali kad se u sve uključi Ikea sa svojom filozofijom i proizvodnim lancem, cijene se spuštaju na prihvatljiviju razinu i ulaz u Sonosov ekosustav postaje dostupan puno širem sloju ljudi.

Jutarnji je dobio priliku testirati prva dva proizvoda iz linije Symfonisk - klasični zvučnik te zvučnik koji je kombiniran sa stolnom lampom. Oba dolaze u crnoj i bijeloj boji.

Regularni zvučnik je najjeftiniji ulaz u Sonosov svijet i stoji 799 kuna (riječ je o cijeni koja je nedavno snižena, jer je u početku stajao 998 kuna). Dizajn je krajnje Ikeovski klasičan, riječ je o četverokutu sa zaobljenim uglovima i gumenim nogicama kako bi korisniku odmah bilo jasno na koje se strane može postaviti. Cijeli je izrađen od plastike, a prednji je dio, gdje su zvučnici, prekriven pokrovom od fine pletene tkanine.

Na donjoj strani su jedine tri fizičke tipke koje uređaj ima (play/pause te za pojačavanje i stišavanje, kao i malena LED dioda). Na stražnjoj strani skriva se ulaz za strujni kabel (koji je obložen tkaninom i odiše iznimnom kvalitetom) te utor za LAN ako je to korisniku potrebno za spajanje s mrežom.

Najbolji dio zvučnika je njegova versatilnost - može se postaviti na policu vodoravno ili okomito; uz pomoć nosača koji stoji 49 kuna može se postaviti na bilo koju od kuhinjskih polica iz Ikeina kataloga; uz nosač za zid od 69 kuna može se i sam pretvoriti u policu (tu je potreban mali oprez, jer je maksimalna deklarirana nosivost oko 3 kilograma, a u paketu dolazi i silikonski podložak kako bi se spriječilo klizanje predmeta sa zvučnika). Naravno, može se ušarafiti na zid i okomito.

Ako posjedujete dva ovakva Symfoniska, možete ih pretvoriti u par stereo zvučnika za surround sustav, a sam dizajn i dimenzije omogućuju da se diskretno uklopi u svaki prostor. Budući da nemam uho audiofila ne mogu kompetentno suditi o kvaliteti zvuka, ali kao malčice naprednijem amateru djeluje mi i više nego dobro. Bas je sasvim zadovoljavajući, visoki tonovi malo skviče tek kada se zvuk pojača do maksimuma, no pečat Sonosa svakome bi trebao biti dovoljna garancija kvalitetnog audioiskustva.

Symfonisk lampa s cijenom od 1299 kuna (sniženo sa 1499), pak, nešto je malo manje diskretan proizvod. Na dnu je okruglo plastično postolje na kojemu su jednake tri fizičke tipke s LD diodom (koja se može i ugasiti). Plastično postolje ne daje dojam osobitog luksuza (na nečemu se valjda moralo i štedjeti), a ispod samog postolja je ulaz za strujni kabel. Glavni dio uređaja je sam zvučnik cilindričnog oblika koji je presvučen istom vrstom tkanine kao i regularni zvučnik.

S desne strane je veliki prekidač za svjetlo (možda malo predimenzioniran, ali s neviđeno zadovoljavajućim "klikom"), a sa stražnje strane također možda malo prevelik utor za LAN. To je vjerojatno namjerno izvedeno na taj način kako bi se korisnicima jasno dalo do znanja da ovo nije zvučnik koji ispaljuje zvuk u 360 stupnjeva, nego samo prema naprijed. Na gornjem dijelu zvučnika je grlo za žarulju, a vrh čini vrlo privlačna kugla od mutnog ručno rađenog stakla.

Jednako kao i kod standardnog zvučnika, ako posjedujete dva komada, možete ih upariti u stereosustav. Važno je napomenuti da je kod Sonosa, pa tako i kod Symfoniska, u stereosustav moguće spajati samo dva ista zvučnika. Ako, primjerice, imate regularan zvučnik i zvučnik/lampu, ništa od sterea.

Oba uređaja imaju iste zvučničke komponente pa zvuče praktički identično, premda bas nešto ugodnije odzvanja na lampi zbog veće zvučničke kutije. Što se tiče svjetla same lampe, nećete njime moći osvijetliti ništa značajno, više je riječ o ambijentalnom osvjetljenju ili lampi za čitanje u teškoj nuždi. S uređajima se može kupiti i daljinski po cijeni od 69 kuna.

Naposljetku, možda najbolji dio toga što je Ikea za partnera uzela Sonos jest korisničko sučelje te tvrtke. Kroz Sonosovu aplikaciju postavljanje zvučnika dječja je igra i u istoj toj aplikaciji odabiru se servisi na koje imate pretplatu i koje želite slušati na zvučnicima. Ako imate veći broj zvučnika u različitim sobama, kroz aplikaciju birate koji želite da svira i koliko glasno, hoćete li ih stišavati i pojačavati grupno ili pojedinačno, možete ih kombinirati na koje god načine želite, postavljati alarme…

Ako pak imate Ikein pristupnik za rasvjetu Tradfri, moći ćete sa zvučnicima Symfonisk komunicirati i preko Ikeine aplikacije, kao i preko aplikacije Google Home, a na taj ćete način moći i uključivati i isključivati lampu te regulirati jačinu svjetla. Posebno će dobro proći vlasnici iPhonea, koji kroz Air Play 2 mogu na Symfonisk slati praktički koje god audiosadržaje žele i mogu njima upravljati koristeći Siri.

Dodatno, važno je napomenuti da zvučnici nemaju Bluetooth, nego za spajanje i rad koriste Wi-Fi. To znači da ne možete na zvučnike poslati što god vam padne na pamet, nego da, recimo, vlasnici pametnih telefona mogu na njima puštati samo sadržaje koje Sonos ima odobrene u svojoj aplikaciji, kao što su Spotify, Deezer, Google Play Music, Stitcher i brojni drugi besplatni i manje besplatni muzički te podcast servisi, kao i servisi za radiopostaje (Apple Music iz nekog razloga još nije inkorporiran za Hrvatsku). Podrazumijeva se da svu muziku koju već imate skinutu ili pak skinete na telefon, uvijek možete puštati na Symfonisku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:47