ROVER ROBOT

Inovacija o kojoj bruje cijela Srbija: Nemate radnika za rad u polju? Nema veze, tu je ‘Spasoje’

Robot-vozilo 'Spasoje'

 Privredna komora Srbije
Veliki problem je nedostatak radne snage, a postoji i opasnost da se klasični strojevi prevrnu na strmim terenima

S obzirom na velik nedostatak radne snage, na tržištu će se uskoro naći robot-vozilo 'Spasoje' na daljinsko upravljanje za održavanje voćnjaka, vinograda i zelenih površina, piše Poslovni.co.rs.

Start up tim Farmbot iz Novog Sada napravio je specijalni rover, robot-vozilo 'Spasoje' na daljinsko upravljanje s GPS navigacijom za održavanje voćnjaka, vinograda i zelenih površina, posebno onih na strmim padinama, a kako bi poljoprivrednim proizvođačima pojednostavili i pojeftinili rad, objavljeno je na web stranici Privredne komore Srbije.

Dodaje se da su na natječaju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za 'Soter Rover', dobili treću nagradu. Njihov robot koristi alate za košenje, prskanje, oranje, čišćenje snijega, a u stanju je vuči i prikolice sa 800 kilograma tereta.

'Naša misija je da olakšamo rad seljaka na teškim terenima i omogućimo ljudima da uz pomoć nove tehnologije ostanu i vrate se zemlji', kaže Nikola Lukičić, direktor firme Farmbot, koja se bavi tehnološkim razvojem robotike u poljoprivredi.

U tvrtki ovaj inovativni stroj zovu 'Spasoje'. Ideja se rodila na obroncima Fruške gore gdje Nikola s kolegom iz Farmbot tima, Branislavom Veskovićem, uzgaja organsku lavandu.

U razgovoru s lokalnim vinarima i voćarima utvrdili su da je nedostatak radne snage veliki problem. Također, rad klasičnih poljoprivrednih mašina na strmim terenima je bio veoma otežan i postojao je realan rizik da se voćarski traktori zbog nagiba terena prevrnu.

'Iz toga se rodila ideja o automatizaciji ovih procesa čime doprinosimo i održivom razvoju poljoprivrede', ističe Nikola Lukičić.

Navodi da su im potrebne nove investicije za razvoj novih modela robota koji će imati još veće performanse i koristiti alate za voćarske traktore i na taj način zamijeniti upotrebu takve vrste traktora u potpunosti.

Prvi prototip rovera nastao je sredinom 2019. Od tada stalno usavršavaju tehnologiju koju testiraju na terenu u svim vremenskim uvjetima. Idućeg mjeseca 'Spasoje' će biti na tržištu i zainteresirani poljoprivrednici će moći iznajmiti ili kupiti ovaj višenamjenski stroj, piše Poslovni.co.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:16