RUŠI SVE PRED SOBOM

INTERNETOM HARA NOVI OPASNI VIRUS 'Izuzetno je invazivan i trebat će godine da se sustav od njega pročisti'

Virus Shellshock nova je prijetnja kompjutorima i mobilnim uređajima s pristupom internetu kao i web stranicama u cijelom svijetu. Stručnjaci tvrde kako se radi o virusu razornijem od Heartbleeda koji je početkom godine napadao kompjutere. Shellshock je izuzetno invazivan i trebat će godine da se sustav od njega dobro pročisti. Prosječni korisnici interneta teško će sami riješiti ovaj problem, za to će im trebati iskusni informatičari.

Shellshock još nazivaju i 'Bash bugom'. Koliko je situacija ozbiljna govori i procjena sigurnosne tvrtke Rapid7 koja je na ljestvici opasnosti virusu dala ocjenu 10 od 10. Opasnost je prepoznala i američka vlada koja je sve korisnike upozorila i pozvala na oprez.

Srećom, za razliku Heartbleeda, Shellshock neće korisnike interneta natjerati da promjene sve lozinke, ali će se hakeri zasigurno služiti drugom metodom koju ovaj virus omogućava. Heartbleedov učinak na sustav može se usporediti s otključavanjem svačijih ulaznih vrata istovremeno zbog čega su ljudi morali mijenjati lozinke. Novi virus, pak, ima učinak poput razbijanja vrata polugom što je kasnije mnogo teže ispraviti.

Stručnjaci su posebno zabrinuti za korisnike Appleovih Mac kompjutera koji koriste software Bash koji virus direktno napada kroz komandni program Terminal.

'Izuzetno je važno da korisnici i oni koji održavaju stranice odmah zatraže pomoć i krenu rješavati problem jer kada on uđe u sustav teško ga je iskorijeniti', kazao je za The Independent Robert Graham, stručnjak za sigurnost i menadžer u Errata Securityju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 23:33