NOVO LICE SMARTPHONEA

iPhone 5: U prodaji od 21. listopada

Internetski portali objavili su da će se iPhone 5 na tržištu pojaviti 21. listopada. Naime, odnekud je iscurio memorandum tvrtke Best Buy na kojem se vidi kako se za 21. listopada planira Appleov event u povodu početka prodaje novog iPhonea.

Službene potvrde za ovu informaciju još uvijek nema, ali ni za prijašnje modele iPhonea gotovo do zadnjeg trenutka se nije znalo kada kreću u prodaju. Apple, naime, voli tu misteriju oko svojih gadgeta, pa se lansiranje njihovih novih proizvoda uvijek priprema u tajnosti.

Počele predbilježbe

No, ono što je također znakovito jest da je Deutsche Telekom već počeo primati prednarudžbe za iPhone 5, što bi moglo značiti da ga zaista uskoro očekuju u svojoj ponudi. DT naime ne bi sebi dopustio primanje narudžbi, a da ne znaju kada će moći isporučiti naručene uređaje.

Pored svega toga, Apple naveliko dijeli prototipove iPhonea 5 na testiranje svojim klijentima, a Appleovi zaposlenici ga sami testiraju, što je i dovelo do toga da je jedan od njih zaboravio iPhone u kafiću.

Prije dva mjeseca DigiTimes je objavio da je Apple od proizvođača Pegatron Technology na Tajvanu naručio izradu 15 milijuna komada iPhonea 5, a ista je tvrtka mjesec dana ranije počela s proizvodnjom komponenata za iPhone nove generacije.

Jobsov nadzor

Ne treba zaboraviti ni da je izlazak novog iPhonea navodno bio doveden u pitanje nakon što je Steve Jobs podnio ostavku, ali u vrijeme kada se to dogodilo, iPhone 5 je već bio u zadnjoj fazi testiranja.

Do danas je prodano oko 110 milijuna iPhonea, što je za mobitel koji se počeo prodavati prije četiri godine izniman uspjeh. Prvi model iPhonea, koji obično zovu “originalni iPhone”, više se ne proizvodi, a oni koji ga imaju od ožujka ga više ne mogu ni updejtati. Nakon njega je stigao iPhone 3G, a jedina razlika između njega i prvog iPhonea je bila u tome što je iPhone 3G podržavao 3G mrežu. Ni za ovaj model više nije moguće updejtanje softvera, a kada ga je naslijedio iPhone 3GS, cijena iPhonea 3G pala je za pedeset posto i tako je iPhone 3G postao neka vrsta jeftinog iPhonea.

Postupna evolucija

Dizajn za iPhone 4 Steve Jobs je povjerio svom bliskom suradniku Jonathanu Iveu, koji je dizajnirao iPod. iPhone 4 definitivno je najljepši iPhone od svih dosadašnjih modela. Naravno, i najnapredniji. Glavna značajka mu je bio novi Retina ekran visoke rezolucije i mogućnost videopoziva. iPhone 5 također će, sudeći prema dosad objavljenim fotografijama njegova prototipa, imati drukčiji dizajn od “četvorke”, a razlikovat će se po tome što će njegova stražnja strana biti zaobljena. Za potvrdu ovih nagađanja morat ćemo pričekati nasljednika iPhonea 4, a ostalo je mjesec i pol dana prije nego što vidimo po čemu bi iPhone 5 trebao biti najbolji Appleov smartphone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:22