‘PREVIŠE JE TEKSTA‘

Istraživanje potvrdilo: Facebook propada među mlađom generacijom, novi korisnici dolaze iz redova penzionera!

Ilustracija, starija osoba za laptopom

 Redsnapper/Alamy/Profimedia/Redsnapper/Alamy/Profimedia
Uzorak koji se primjećuje, navode istraživači Pew-a, jest da tinejdžeri danas izbjegavaju aplikacije s puno teksta

Već duže se vrijeme nagađa da je najveća društvena mreža na svijetu Facebooku postala platforma roditelja, ujaka, tetaka, baka i djedova – koju mlađe generacije strogo izbjegavaju.

I najnovije istraživanje američkog istraživačkog centra Pew to je i potvrdilo. U odnosu na 2015. godinu kada je više od 70 posto onih između 13 i 17 godina koristilo Facebook, danas je ta brojka pala na njih svega 32 posto, što je najoštriji pad korištenja neke društvene mreže dosad. Pritom, prosjek godina korisnika Facebooka svake godine raste, trenutno je 40.5, a 65-godišnjaci su najbrže rastuća skupina korisnika mreže lansirane 2004. godine.

Istraživanje, u okviru kojeg je anketirano preko 1300 američkih tinejdžera i njihovih roditelja između travnja i svibnja ove godine, kako bi se stekao bolji uvid u to koje platforme najviše koristi mlada publike i koliko vremena na njima provode, pokazalo je da trenutno među mladima dominiraju četiri platforme koje koristi više od 50 posto svih ispitanih: YouTube, TikTok, Instagram i Snapchat.

Tako se 95 posto tinejdžera izjasnilo da često koristi YouTube (platformu koja je lansirana 2005. i samo je godinu dana mlađa od Facebooka), 67 posto TikTok, 62 posto Instagram (također platforma tvrtke Meta), a 57 posto Snapchat. Twitter pritom koristi 23 posto tinejdžera, WhatsApp 17 posto, a Reddit 14 posto.

Osim toga, većina ispitanika dnevno koristi više platformi svakodnevno, a njih 35 posto kaže da su na barem jednom "gotovo stalno". Uzorak koji se primjećuje, navode istraživači Pew-a, jest da tinejdžeri danas izbjegavaju aplikacije s puno teksta, kao što su Facebook, Tumblr i Twitter, a okreću se aplikacijama sa slikama i videom kao što su YouTube, TikTok i Instagram.

I dok je YouTube po korištenju nedostižan, zanimljivo je da stariji tinejdžeri, oni između 15 i 17 godina, preferiraju Instagram, njih 73 posto tu aplikaciju koristi stalno, u odnosu na 45 posto onih mlađih u dobi od 13 i 14 godina koji preferiraju TikTok. Kinesku videoaplikaciju koja je lansirana 2018. stalno koristi njih 67 posto. TikTok je uz to, bilježe istraživači, popularniji među djevojčicama, a YouTube među dječacima.

I ovi podaci vrijede samo za mlađe korisnike. Kada se gleda generalno korištenje platformi, prema podacima o aktivnim mjesečnim korisnicima, onda tu prednjači Facebook (2,9 milijardi aktivnih korisnika), YouTube (2,2 milijarde), WhatsApp (2 milijarde), Instagram (2 milijarde), TikTok (milijarda).

Što se vremena provedenog na društvenim mrežama tiče, današnji su tinejdžeri dvostruko više na društvenim mrežama nego tinejdžeri 2015. Udio mladih koji su "gotovo stalno" online 2015. bio je 24 posto, a sada je taj broj skočio na 46 posto. Onih koji ih koriste "nekoliko puta dnevno" u sadašnjem je istraživanju 48 posto. Unatoč tome, samo njih trećina, 36 posto, smatra da na društvenim mrežama provode previše vremena, a njih 56 posto, na pitanje koliko bi im bilo teško odreći se društvenih mreža na neko vrijeme, odgovaraju "jako teško".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2023 19:59