TEHNOLOŠKI ISKORAK

Iz Mastercarda najavili kraj jedne ere: Odustaju od debitnih i kreditnih kartica s magnetskom trakom

Ilustracija
 Artur Widak/AFP
Eksperimentiranje s biometrijskim sustavima plaćanja nastavlja se - od plaćanja pomoću prepoznavanja lica do skenera za dlanove

Vodeća tehnološko-financijska kompanija Mastercard najavila je kako su odlučili prestati izdavati kartice s magnetskom trakom, javlja BBC.

Do 2033. godine niti jedna od Mastercardovih debitnih ili kreditnih kartica neće imati magnetsku traku, a banke u mnogim regijama, uključujući Europu, bit će u mogućnosti izdavati kartice bez trake već od 2024. godine.

Velika Britanija je već 2006. prešla na kartično plaćanje uz pomoć čipa i PIN-a, koje je u širokoj uporabi i diljem ostatka Europe, ali u SAD-u se još uvijek koriste magnetske trake.

Iz Mastercarda tvrde da kartice s čipom kao i nove biometrijske kartice koje koriste otiske prstiju nude veću sigurnost.

image
Indranil Aditya

Magnetska traka razvijena je šezdesetih godina prošlog stoljeća u sklopu IBM-ovog projekta stvaranja osobnih iskaznica za osoblje CIA-e.

Pandemija je, kažu iz Mastercarda, naglasila apetit za različitim načinima plaćanja, a beskontaktno plaćanje koje se može izvršiti karticom ili mobitelom povećalo se za više od jedne milijarde transakcija u prvom tromjesečju 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Eksperimentiranje s biometrijskim sustavima plaćanja nastavlja se - od sustava koji omogućuju plaćanja pomoću prepoznavanja lica do skenera za dlanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:39