IPAD KILLER

Izvršni direktor Googlea najavio: Predstavit ćemo tablet koji će 'pojesti' iPad3 kroz pola godine

Google navodno planira predstaviti svoj visokoučinkoviti tablet koji će nositi ime kompanije

Tablet računala pokretana Googleovim Android operativnim sustavom već sada dostižu Appleov iPad dok analitičari predviđaju da će u posljednjem kvartalu pridobiti čak 40 posto tržišta, u usporedbi s Appleovih 59,5 posto. No, Google navodno planira predstaviti svoj visokoučinkoviti tablet koji će nositi ime kompanije, a koji bi trebao pokazati što Android zaista može - kao što su to prijašnjih godina činili mobilni telefoni Nexus.

- U sljedećih šest mjeseci planiramo na tržište plasirati tablet računalo najviše kvalitete - izjavio je Eric Schmidt, Googleov izvršni direktor, u razgovoru za talijanski dnevnik Corriere della Serra.

Na vrlo uspješnu prodaju Android tableta nedavno je utjecala pojava jeftinijih računala poput Amazovog Kindle Firea i Barnes & Nobleova Nook tableta. Međutim, Googleovi Nexus uređaji najčešće predstavljaju vrhunac tehnološke ponude te uključuju tehnologiju koju ni Apple ne može ponuditi unutar nekoliko godina.

Appleov iPad3 očekuje se oko veljače ili travnja iduće godine, a ponudit će brojne hi-tech opcije poput zaslona velike rezolucije, čak veće i od 2048x1536 piksela - što je slično slavnom Retina zaslonu na iPhoneu, te vrlo vjerojatno četverojezgreni procesor koji se danas može naći u najkvalitetnijim prijenosnim računalima.

Još uvijek nije jasno na što je Schmidt mislio kada je rekao 'vlastiti tablet', no tehnološki stručnjaci vjeruju kako će Google predstaviti tablet pod vlastitim brandom kao što je činio s Nexus Android telefonima.

Nexus telefoni prvi su mobiteli koji su imali ugrađen NFC čip ( Near field communication ) koji se koristi za bežično plaćanje. Riječ je o tehnologiji koju su svi proizvođači mobitela počeli ugrađivati u svoje uređaje, no na iPhoneu 4S se još uvijek ne nalazi. 'Jabukoljupci' nagađaju kako će NFC u Apple pristići s iPhoneom 5.

Googleov Nexus nudi Android u čistom izdanju, bez dodatnih potprograma, poput HTC-ova Sensea, koje proizvođači uređaja postavljaju na osnovni operativni sustav kako bi sučelje učinili lakšim za korištenje. Koju će god tehnologiju Google 'ugurati' u svoj tablet, morat će se dobro namučiti kako bi dostigao i prestigao iPad3 koji je već navodno u proizvodnji u Appleovim kineskim tvornicama.

Za razliku od sadašnjeg modela, i svog prethodnika, iPad3 trebao bi imati zaslon oštar poput Retine na iPhoneu, no puno veći. The Wall Street Journal navodi da je kompanija već naručila 1,5 milijuna takvih zaslona. Hoće li iPad3 imati četverojezgreni procesor ili ne još je pitanje rasprave.

Očekuje se da bi se na tržištu mogao pojaviti zajedno s iPhoneom 5 te da će oba uređaja, upravo zbog zajedničkog predstavljanja, imati dvojezgreni procesor A5, kojeg ima i iPad2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:25