RAKETA JE POLETJELA

Japan u svemir lansirao ‘Mjesečev snajper‘

H2-A raketa koja nosi SLIM

 Str/Afp
Očekuje se da će misija vrijedna 100 milijuna dolara sletjeti na Mjesec do veljače

Japan je u četvrtak lansirao svoju svemirsku letjelicu za istraživanje Mjeseca SLIM na domaćoj raketi H-IIA, otvarajući put da postane peta zemlja na svijetu koja će sletjeti na Mjesec početkom sljedeće godine.

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) priopćila je da je raketa poletjela iz svemirskog centra Tanegashima u južnom Japanu prema planu i uspješno u svemir ponijela Pametan lender za istraživanje Mjeseca (SLIM). Nepovoljno vrijeme dovelo je do tri odgode lansiranja prošlog mjeseca.

Nazvan "Mjesečev snajper", Japan ima za cilj spustiti SLIM unutar 100 metara od svoje mete na površini Mjeseca. Očekuje se da će misija vrijedna 100 milijuna dolara sletjeti na Mjesec do veljače.

Lansiranje je uslijedilo dva tjedna nakon što je Indija postala četvrta nacija koja je uspješno spustila svemirsku letjelicu na Mjesec sa svojom misijom Chandrayaan-3 na neistraženi južni Mjesečev pol.

Dva ranija japanska pokušaja slijetanja na Mjesec propala su prošle godine. JAXA je izgubila kontakt s lenderom OMOTENASHI i odustala od pokušaja slijetanja u studenom. Hakuto-R Mission 1 lender, koji je napravio japanski startup ispace, srušio se u travnju dok se pokušavao spustiti na površinu Mjeseca.

Raketa H-IIA u četvrtak također nosi satelit X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM), zajednički projekt JAXA-e, NASA-e i Europske svemirske agencije.

Raketu je proizvela tvrtka Mitsubishi, koja je i upravljala lansiranjem. Riječ je o 47. raketi H-IIA koju je Japan lansirao od 2001. godine, sa stopom uspješnosti blizu 98 posto.

JAXA je suspendirala lansiranje H-IIA sa SLIM-om na nekoliko mjeseci dok je istraživala neuspjeh svoje nove rakete H3 tijekom njenog debija u ožujku.

Japan planira poslati astronaute na Mjesec do kraja 2020-ih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2023 08:05